Инфо

30. април 2020.30. апр 2020.
У теретану са маском и рукавицама
ПОНОВО РАДЕ ФРИЗЕРИ, КОЗМЕТИЧАРИ, ФИТНЕС ЦЕНТРИ

У теретану са маском и рукавицама

Извесно је да одлазак код фризера више неће бити исти у односу на период пре појаве ове пошасти. Једино што је исто јесте заказивање термина али, према речима фризера, није дозвољено да у радњи буде више муштерија истовремено. Поред дези-баријера занатлије су у обавези да испоштују и све остале мере док су клијенти дужни да у заказано време код фризера или козметичара долазе са заштитном опремом, односно са маском на лицу Када је реч о теретанама, власници ових објеката подсећају кориснике на новине у раду попут оне да је, због ограниченог броја лица која истовремено могу вежбати на справама, неопходно заказати свој дневни термин, што раније није био случај
уведених у циљу заштите становништва од ширења епидемије вирусом Ковид 19, од понедељка у Коцељеви поново раде фризерске и козметичарске радње као и теретане.

Извесно је да одлазак код фризера више неће бити исти у односу на период пре појаве ове пошасти. Једино што је исто јесте заказивање термина али, према речима фризера, није дозвољено да у радњи буде више муштерија истовремено. Поред дези-баријера занатлије су у обавези да испоштују и све остале мере док су клијенти дужни да у заказано време код фризера или козметичара долазе са заштитном опремом, односно са маском на лицу .
Када је реч о теретанама, власници ових објеката подсећају кориснике на новине у раду попут оне да је, због ограниченог броја лица која истовремено могу вежбати на справама, неопходно заказати свој дневни термин, што раније није био случај.
Излазак из кућа и станова старијим лицима од 65, односно од 70 година сада је свакодневно, у периоду полицијског часа, дозвољен једносатни боравак ван домова. Ова мера вратила је осмех на лице Светлани Ковачевић из Коцељеве која је недавно напунила 77 година.
–Било ми је јако тешко што сам морала да будем затворена и што нисам нигде излазила недељама. Сада је ово боље. Знам да је здравље најважније али недостаје ми да попијем кафу са комшиницама, да разговарамо, да одем у продавницу. Ваљда ће и ово брзо проћи па ћемо моћи да се вратимо нормалном животу- нада се бака Цеца.
ПОВРЋЕ И ВОЋЕ ОПЕТ НА ПИЈАЧНИМ ТЕЗГАМА
Зелене пијаце на подручју коцељевачке општине затворене су пре месец ипо дана. Од тада пољопривредни произвођачи муку муче са пласманом своје робе. Они млађи су донекле успели да прилагоде начин продаје те да поврће и воће пласирају путем он лајн пијаце или га директно довозе до потрошача. Иако су успели да одрже какав-такав континуитет у раду и продају одређену количину робе истичу да ништа не може да замени непосредни контакт са купцима који су неповерљиви приликом куповине на невиђено, јер кажу, купују мачку у џаку.
У мањој мери продаја се вршила и на имањима произвођача али напомињу да су на овај начин пласирали мале количине. Према њиховим речима, нису сви у могућности да се прилагоде продаји воћа и поврћа путем интернет пијаце, посебно они старији који у великом броју случајева нису ни дигитално писмени. Са друге стране достава робе директно до купаца углавном је неисплатива а захтева и адекватну логистичку подршку коју старија сеоска домаћинства и мањи произвођачи најчешће немају.
Све у свему, сви се слажу у оцени да је традиционални начин трговине неприкосновен и радују се поновном отварању зелених пијаца у тамнавском крају које су прошле недеље, упркос олакшавању мера Владе Републике Србије ипак биле затворене јер је, према речима председника општине Коцељева, било важно учинити све како би простор намењен продаји пољопривредних производа био безбедан за купце и продавце.
–Држава улази у релаксацију, односно попуштање многих мера и ми ћемо то свакако испратити. Зелена пијаца у Коцељеви почела је да ради ове недеље као и она у Драгињу. Било је потребно време да се обезбеде све неопходне заштитне мере како би сви ушто већој мери били безбедни и да предупредимо евентуалну могућност заразе. Знамо и какве су навике народа и потребно је да будемо максимално опрезни. Морамо да контролишемо улазак и излазак из пијаце што нам је највећи проблем јер ни једна није у потпуности ограђена, односно има више прилаза, а морамо да водимо рачуна о броју присутних продаваца и купаца, о хигијени продајног простора итд. Важно је напоменути да ми немамо све потребне механизме котроле, попут комуналне полиције. Потребно је да будемо обазриви и да предвидимо сваки корак пре него што отворимо било шта- поручио је Душан Илинчић.
Весна Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa