Инфо

30. април 2020.30. апр 2020.
Молитве код куће
Ускрс у Мачванском Метковићу

Молитве код куће

Због корона вируса празнична литургија у сеоској цркви „Огњене Марије“, без верника, преславе нису посећивали гости, нити је било уобичајеног вашара
У специфичним условима, због корона вируса и с тим у вези ванредног стања у земљи, домаћини у Мачванском Метковићу, обележили су овај празник без уобичајеног одласка у цркву, пријема гостију и вашара. Све то изостало је у интересу живота, здравља и безбедности, мада многима није било право, јер су кажу годинама уназад стекли навику, која је преношена „с колена на колено“ о прослави Ускрса у гламурознијој атмосфери.

-Приметно је да извесна доза страха и напетости код многих постоји. Њиве су у већини случајева засејане али непријатне вести о деловању корона вируса којима нас ових дана просто „бомбардују“ са свих медија учиниле су своје. Увеличавању, иначе тешке ситуације допринеле су и првобитне „гласине“, односно често измишљене информације са којима некако излазимо на крај. Сигурно, „уље на ватру нерасположења“, даје и чињеница да се боримо против опасног и невидљивог непријатеља, први пут, тако да су људи додатно нерасположени и сумњичави, каже Зоран Мијатовић, мештанин Метковића, задужен испред Кризног штаба Општине Богатић за бољу обавештеност грађана у овом селу.

Раније је сеоски свештеник Владимир Дмитрић обавестио, поштујући савет надлежних да овај пут неће ићи од куће до куће, ради уобичајеног освећења водице за Ускрс. И слављеничка литургија, у цркви посвећеној Огњеној Марији, одржана је, али без верника. Наравно, објашњавају све из безбедносних разлогага. Ко је хтео могао је да се моли, код своје куће и то је у постојећим условима, објашњавају, сасвим нормално и примерено. Истина је да су многи домови послужили као цркве, што бољи познаваоци верских прилика у овом селу коментаришу да није тако лоше.
С истим у вези (забрана масовнијег окупљања, због могућег преношења корона вируса ) није било посета гостију и уобичајених гошћења, будући да је Ускрс овде и преслава (Други дан, понедељак). С друге стране, куће, помоћни објекти, дворишта су били беспрекорно уређени, а наравно ни свечарска атмосфера у породичном кругу у већини случајева није изостала уз максималну опрезност и поштовање прописаних мера.
Практикован, много пута до сада сеоски вашар је такође изостао. Сеоски центар у ово доба био је неуобичајено празан, кафане затворене. Опака зараза, потисла је музику и жагор веселих вашарџија, а изостала је и игранка у великом Дому културе који истина годинама не служи својој сврси али то је већ нека друга тема и није само карактеристика овог мачванског села.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa