Инфо

30. април 2020.30. апр 2020.
ЗАМАГЉЕНЕ ЛЕТЊЕ ПЕРСПЕКТИВЕ
Скривене могућности развоја туризма у мачванском приобаљу Дрине

ЗАМАГЉЕНЕ ЛЕТЊЕ ПЕРСПЕКТИВЕ

Корона вирус додатно отежава предстојећу туристичку активност. Недовољна организованост и слабија иницијатива додатно усложњавају проблем
Својевремено помпезно најављиван, туристичко спортски центар, крај Дрине у Црној Бари (Општина Богатић) у атару Васин шиб је прилично запуштен. Трагова који то потврђују има на сваком кораку, али има и солидно изграђених“ лепих кућа“ које асоцирају на некадашњу идеју о изградњи викенд насеља на овим просторима. Нажалост, доминира руина од грађевине, мотел „Мачванска кућа“, који у овом тренутку личи на све друго, осим на лепо уређен угоститељски објекат, недалеко од Дрине. Читав овај простор, „оживи“ највише, с почетка августа сваке године (Обично друга недеља августа), када се ту одржава традиционална културно-туристичка манифестација „Хајдучко вече“. Обично тада „кују“ се и планови како би све то могло бити много боље и прихватљивије за туристе из свих крајева жељне одмора и рекреације у живописној природи овог краја, који највише употпуњава Дрина.
-Идеја је заиста пуно. Природа је несвакидашња, историја за свако поштовање. Трудимо се да све то приближимо млађим генерацијама и кроз „Хајдучко вече“, рекао бих кључну општинску манифестацију коју богатимо новим садржајима. Наравно новац је лимитирајући фактор за све то, а добре жеље и идеје не мањкају, истичу у Туристичкој организацији Општине Богатић. Овде помињу и све већи број смештајних капацитета у целој локалној самоуправи, коју чини 13 села, добро повезаних, асфалтним путевима.
Овде готово свако село има своју манифестацију и сходно томе су и распоређена средства из општинског буџета.
Туристички прегаоци слажу се у оцени да, посебно лети несвакидашња обала Дрине у мачванским селима Бадовинци, Црнобарски Салаш и Црна Бара, која прва гравитира овој реци, није довољно искориштена.
-Доследност и подршка у остварењу туристичких планова овде у непосредној близини плаховите реке је од изузетног значаја. Нажалост, сада корона вирус у многоме ремети наше планове али верујем да приватна иницијатива неће мањкати. Људи су жељни одмора на чистом ваздуху у лепом окружењу. Треба овај, понављам несвакидашњи простор обогатити новим садржајима , а већ је на дохват руке и под повољним,рекао бих финансијским условима, веома приступачан сваког лета, каже Милан Давидовић из Богатића, који крај Дрине у Црној Бари смишљено гради и користи угоститељски објекат.
Његовим стопама, кренули су или су намерни да крену многи други, што становници Црне Баре, што људи са стране и бољи познаваоци туристичких прилика су убеђени да постоји добра перспектива о којој се истина дуго прича, а мало конкретно реализује.
С тим у вези нису нереалне жеље ни заљубљеника Дрине у другим приобалним мачванским селима. То се посебно односи на Бадовинце, где су обновили и смишљено „негују“, стару туристичко-забавну манифестацију „Илиндански дани“.
Све то има за циљ афирмацију и чување од заборава богате културне баштине али и обичаја овог краја. Жеља је да они буду и део туристичке понуде. За то перспективе постоје, али су у многоме „замагљене“, између осталог и због деловања корона вируса.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa