Инфо

30. април 2020.30. апр 2020.
КИША ОБРАДОВАЛА РАТАРЕ
Време и усеви

КИША ОБРАДОВАЛА РАТАРЕ

У Мачви освежење поља и усева дошло у задњи час. Земљиште прилично исушено,те је каква-таква киша, за ратаре вреднија од злата, поготово имајући у виду да су зрно кукуруза морали да полажу у суву земљу и када је у питању ова културу која заузима и највеће површине, влага је неопходна ради ницања. Пшеница добро напредује
Било каква киша, радује ратаре, будући да је протекла зима била готово без снега и земљиште је остало прилично суво. Без обзира на то и ванредно стање у земљи због деловања корона вируса, времена за чекање повољнијих прилика није било. Приликом саме припреме земљишта, ратари су се просто гушили у великој прашини која се дизала иза трактора и сетвоспремача на њивама.
-Као што знате живот не може да чека и сетвени радови су при крају. У атарима наше општине (Богатић)верујем да ће бити засејано укупно око 20.000 хектара. Највише, кукурузом. Потом долази крмно биље и поврће. Свако освежење у виду кише, добро дође, будући да је земљиште јако суво, а без влаге нема ницања и сав труд и улагање може бити узалудно. Пољопривредници су углавном били принуђени да се сналазе како знају и умеју, за обезбеђење неопходног репроматеријала. Присутна је и помоћ неких предузећа у заједничком уговарању производње, а као и до сада Општина Богатић је понудила повољне кредите ради финансирања сетве, каже угледни ратар из Мачванског Метковића Милан Поповић, који обрађује велике земљишне површине. По његовом сазнању земља неће остати у парлогу али због скупоће сетвеног репроматеријала, знатно је редукована. То се у највећој мери односи на употребу вештачког ђубрива, због чега многе њиве остају „на посту“.
Смањена употреба „вештака“, ових дана највише је уочљива на пшеници.
-На неким њивама пшеница је већ започела влатање. И летимичним погледом можемо уочити приличну закоровљеност и смањену употребу „прихране“ или чак без тога. Новац је у много случајева лимитирајући фактор, а и ово мало кише пшеници много значи и сигуран сам да ће се позитивно одразити на принос, истиче Никола Вешић, Миланов земљак из Метковића, кога смо затекли на њиви под пшеницом, коју је заштитио од корова и штеточина.
Све у свему, пшеница добро напредује.
Стручњаци, попут искусног агронома из Клења Младена Игњатовића који на својим њивама примењује стечена знања и саветује друге, слажу се у оцени да без потребне влаге зрно не може да исклија. Зато и скромно освежење много значи, а времена за чекање нема, преовлађујуће је мишљење.
Љ.Ђ.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa