Инфо

30. април 2020.30. апр 2020.
АЛТЕРНАТИВНА  РЕШЕЊА
ФУДБАЛ: ДОМАЋА ТАКМИЧЕЊА

АЛТЕРНАТИВНА РЕШЕЊА

Згуснут распоред неизбежан, али ни тако нема довољно времена за финиш. Реалнија алтернативна решења. Прекид је последња опција, али нико не сме да је искључи
Време тече и све је мање шансе да се такмичења заврше, макар и са згуснутим распоредом, по принципима устанпвљеним претходног лета. Иако се наговештава скори крај ванредног стања, прецизнијих информације нема, те су на потезу одговорни савези да реше проблем завршетка актуелних сезона, јер прекид, уз констатовање тренутних стања није изводљиво посебно у нижим ранговима.
Супер лига је претходне недеље незванично представила три могућа сценарија. Фудбалски навијачи су се највише радовали првом по коме су већ почетком маја играчи почињали групне тренинге, а између 19. и 23. дана у истом месецу првенство добило наставак. У том случају промена правила не би било, само гушћи распоред у плеј офу и плеј ауту. Ипак, тај сценарио је могућ само теоретски. Преостала је могућност укидања плеј офа и плеј аута, што би донело само четири кола пре краја, али у тој опцији би екипе са зачеља биле без шансе за спас, а шампион већ одлучен, док је она последња, која се не разматра и не зависи од ФСС, а то је да Влада, попут Холандије, донесе одлуку о забрани такмичења до 1. септембра што би значило прекид првенства и одлуку ФСС о томе да ли се прекида или поништава сезона. То је последња опција, јер на њу не гледа благонаклоно ни УЕФА.
Још већи галиматијас је у нижим ранговима. Поништавање сезоне је некоректно према екипама које су биле надомак вишег ранга, прекид уз проширење лига није тако једноставан систем, посебно у региону запад, где би, у том случају Српска лига бројала 20 клубова! Трошкови су иначе превелики, те је све више заступника увођења плеј офа и плеј аута у српсколигашком и зонском рангу. У руководству регионалног фудбалског савеза ту опцију виде и као најбљоу, јер су преостале две, сличне суперлигашком биле тешко одрживе. У Српској лиги је остало још 15 кола, а у зони 14 до краја, те би чак и ритам среда – субота био упитан да се све заврши, а посебно је то проблем у ситуацији где су аматерски рангови. Прекид сезоне донео би хаос у броности и незадовољство многих.
Према систему плеј оф а и плеј аута, на основу табела у јесењем делу, екипе би биле подељене у две групе и потом би те групе међусобно играле за спас и виши ранг. Како истичу у ФСРЗС трошкови организације би били значајно мањи, а у дуелу са себи равнима би се водиле битке за врх и дно.
Хијерархија је јасна, те окружни и општински фудбалски савези зависе од виших и пре званичне одлуке, не могу размишљати ни о својим алтернативама. Све опције су на столу само уколико заиста ускоро уследи дозвола за рад клубовима и за наставак такмичења, без тога ово остају само опције без реализације.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa