Инфо

30. април 2020.30. апр 2020.
ТЕРЕН ДА ОДРЕДИ ШАМПИОНА
РУКОМЕТ: ШАПЧАНИ ЖЕЛЕ НАСТАВАК

ТЕРЕН ДА ОДРЕДИ ШАМПИОНА

Металопласзика један од три тима који су против прекида. Нереално десет кола, али реално за другачији плеј оф систем. Да терен одреди шампиона, уз поштовање досадашњих резултата ове сезоне
Недавно је руководство домаће Супер рукометне лиге за мушкарце представило предлог о прекиду и практичном поништавању сезоне која је тренутно само суспендована. Најважније одредбе предлога од шест тачака су да: нема наставка ни лиге, ни завршице Купа; нема шампиона, нема испадања у нижи ранг; нема пласмана у виши ранг; Војводина и Металопластика имају право наступа у СЕХА лиги и наредне сезоне, уз препуштање права наступа у такмичењима под ингеренцијом ЕХФ клубовима из домаће лиге; наредне сезоне у Супер лиги наступа 14 тимова, 12 који су и ове године играли плус представници у СЕХА лиги који од почетка играју и домаћи шампионат. Клубови су писани предлог добили и могућност да се о њему изјасне.
-Партизан, Војводина и ми смо једини против прекида, остали подржавају тај став. Сматрамо да је најпоштеније да се на паркету покаже ко је најбољи. Наравно, претпоставка свега је да се стекну сви услови и да се утакмице могу организовати без опасности по здравље било ког учесника, то је полазна основа и њу не треба посебно издвајати – рекао је за наш лист СЛАВИША СТОЈИНОВИЋ, директор шабачке „Металопластике“.
Ванредно стање и даље је на снази, забрана спортских такмичења и заједничких тренинга, шта би био крајњи рок да би могло да се говори о опцији наставка?
-Ситуације је значајно утицала на рад у клубовима, међутим, верујем да три недеље тренинга може играче који и сада раде индивидуално у својим домовима, да врати у такмичарски и ритам, те уколико до 10. маја почну тренинзи, сматрам да је наставак, уз измењен систем, могућ, као и завршетак свега до краја јуна. Наглашавам измењен систем, јер свакако није реално да се организује десет кола у тако кратком року.
Шта би подразумевао измењен систем такмичења у плеј офу?
-Наш предлог је да се плеј оф, уместо по лигашком систему организује кроз нокаут систем. Најпре да међусобне мечеве одиграју првопласирана и четвртопласирана екипа домаће лиге, односно другопласирана и трећеплсирана. Победници би изборили полуфинале где их чекамо Војводина и ми. СЕХА представници Србије би имали предност домаћег терена, а полуфинале и финале да буде организовано на два добијена меча. У финалу предност домаћег терена, наравно, у случају дуела тимова из домаће лиге, боље пласирном, у случају финала Војводине и Металопластике, Новосађанима, као бољој од две екипе у регионалној лиги предност, односно да тим из СЕХА има предност домаћег терена, у случају међусобног дуела екипа из СЕХА и Супер лиге у финалу.
Ко доноси коначну одлуку и до када се може очекивати?
-Полседњу реч има Рукометни савез Србије. Почиње мај месец, видећемо. Предуслов свега је стручна процена о епидемиолошкој ситуацији, одлуке, а тек потом су на столу опције, зависно од могућности.
Може ли се предвиђати било шта по питању наставка такмичења?
-Тешко. Свакако је здравље примарно, а потом све остало. Ипак, уколико се стекну сви услови, ми желимо да се игра, јер је то у интересу спорта. Верујем да слично размишљају и у Рукометном савезу. Поништавање сезоне би требало да буде или једина опција уколико се ситуација са корона вирусом не побољша у мери да буду укинуте забране тренинга и утакмица или последња опција уколико постоји могућност наставка без угрожавања здравља учесника. Предлог „Металопластике“ је такав да буде мање утакмица, да играчи којима је ритам рада поремећен, не буду преоптерећени, а опет да се у славу спорта добије шампион. Наравно, ту смо да саслушамо и друге предлоге. Сада можемо само да се надамо да ће се ускоро рукоемт поново играти.

Супер лига
Коло пре краја Супер лиге, учесници плај офа су већ били практично познати. Панчевалки „Динамо“ је освојио прво место, „Железничар“ Ниш друго, трећи је „Партизан“, а у плеј оф се пласирао још „Нови Пазар“ са четврте позиције. У плеј ауту спас би тражили: Кикинда, Обилић, Пролетер и Ц. Звезда која је имала и најмање шансе за опстанак.


Каћ и Богатић без сна
У случају прекида такмичења по принципу поништавања сезоне, велику штету претрпели би „Југовић“ Каћ и „Мачва“ Богатић. Супер Б лига никада није била занимљивија и ова два ривала су се издвојила у борби за прво место и пласман међу најбоље. Последње коло пре прекида донело је ротацију на врху, Каћани су лидерску позицију преузели од Богатинаца, али је међусобни дуел требало да буде одигран у Богатићу током пролећа.



Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa