Инфо

7. мај 2020.7. мај 2020.
ОТВОРЕНО ПИСМО МИНИСТРУ ПОЉОПРИВРЕДЕ: Поштовани министре Недимовићу

ОТВОРЕНО ПИСМО МИНИСТРУ ПОЉОПРИВРЕДЕ: Поштовани министре Недимовићу

У светлу новонастале ситуације изазване пандемијом вируса Ковид 19 и по том основу донетих мера од стране владе за помоћ пољопривреди, након разговора са пољопривредницима Мачве, Поцерине и Посавине обраћамо Вам се овим писмом у нади да ћете разумети важност његове садржине и препознати нужност хитног предузимања мера које ћемо Вам у даљем тексту предложити.
Сагледавши донете мере, више је него јасно да се још једном наставило у маниру небриге о суштинским интересима пољопривредне производње. Мере су сведене на субвенције „великих играча“ и кредите. Мали број пољопривредника оствариће право на максималну помоћ од 20-30.000динара, док ће највећи број газдинстава и овог пута остати без помоћи.
Подсећамо Вас да је досадашњим начином вођења аграрне политике Српско село доведено на руб егзистенције. Неповољни паритети, неизвесност пласмана, лоша политика субвенционисања, нередовна исплата субвенција, срамно ниско учешће аграрног буџета у укупној структури републичког буџета за резултат су дали: одлазак младих, велику већину старачких домаћинстава, застарелу механизацију, урушене објекте, необрађене њиве и оно најтужније, господине министре, а то су напуштене куће!
Знатно умањене субвенције, гашење домаћих произвођача пољопривредне механизације, велики увоз пољопривредних производа, сељак препуштен вољи накупаца и прекупаца, често летина остала на њиви због недостатка тржишта, само су нека од достигнућа аграрне политике Владе у којој сте ви министар пољопривреде.
Слика старих људи из Србије који ору своју земљу помоћу рала и волова у 21. Веку, која је обишла свет, најбољи сведочи о истинитости свега што смо навели о бризи Министарства о пољопривреди.
Неопходно је хитно имплементирати активности и мере како би се сачувала производња од које зависе животи 1,5 милиона људи који живе од пољопривреде и као једнако важно, како би сви грађани Србије и у будућности имали довољне количине здраве хране, јер управо прича о пољопривреди јесте прича о храни, а прича о храни је прича о здрављу и животима! Колико је оно важно ових дана видимо боље и јасније но иначе!
Стога тражимо од Вас да у најкраћим могућим роковима:
Омогућите пољопривредницима да са потврдом о активном статусу газдинства несметано одлазе у своје њиве и обављају послове у оптималном року. Јако је важно да имате свест о томе да већина домаћинстава у Србији због старосне структуре није у могућности да подноси захтеве електронским путем, а уколико неко млађи то ипак учини за њихов рачун одговора нема. Дигитализација као једна од перјаница Владе у којој сте министар је још једном заказала и поред Ваше најаве на „Јавном сервису Србије“ да ће се то учинити једноставнијим и ефикаснијим НИЈЕ СЕ НИШТА УРАДИЛО ПО ТОМ ВАЖНОМ ПИТАЊУ! Пољопривредници су препуштени избору између пропуштања оптималних термина и вере у добру вољу представника Министарства унутрашњих послова. Надам се да тај страх разумете, јер само једна казна је довољна да се исплате, рецимо две, по Вашој одлуци, макскималне субвенције пчеларима.
Хитна исплата свих заосталих дуговања пољопривредницима. Сетва је на самом крају, трошкови су велики, пласман ограничен или чак никакав, више су него довољни разлози да све што дугујете пољопривредницима платите.
Тамо где нису да се хитно отворе све кванташке и мале зелене пијаце. Предлажемо Вам модел града Шапца који је одличном организацијом омогућио да пијаце константно раде. Просто је невероватно да Ви као неко ко координира борбом против Ковида 19 у једном делу наше Републике, дозволите да буде могуће да се организује продаја у маркетима затвореног типа уз примену заштитних мера, а забраните продају на отвореном уз примену заштитних мера.
Договор државе са великим трговинским ланцима о откупу раног воћа и поврћа и активирања робних резерви, како би се откупили сви постојећи вишкови живе стоке, настали поремећајима тржишта.
Субвенције за сва домаћинства која су претрпела штету услед ситуације изазване пандемијом вируса Ковид 19.
Корекција цена дизел горива. Није примерено да пољопривредни произвођачи у Србији плаћају најскупље дизел гориво у Европи. Уколико само погледате државе из окружења БиХ или Македонију, видећете разлику од 50-60 динара по литру. Прихватљиво би било укидање акцизе на дизе гориво за пољопривреднике.
Хитно покретање најављеног програма подршке младима, који је најављен, али још увек није почео да се реализује.
Нужно повећање аграрног буџета на минимум 10%. Подсећамо Вас да је просек на нивоу ЕУ око 36%.
Уважени министре, јасно нам је да као правник који се није бавио пољопривредом о истој не знате пуно, те апелујемо на Вас услед алармантности стања у коме се налази Српско село, да чујете стварне проблеме и потребе и у тим укључите стручне људе и реагујете у експресном року како би пољопривредна производња преживела, а тиме и наша села остала и опстала!
С поштовањем, ГГ ОПСТАНАК!

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa