Инфо

7. мај 2020.7. мај 2020.
Први радни дан са корисницма
Библиотека шабачка

Први радни дан са корисницма

Понедељак, десет до осам. Ред испод магнолије, обележја Библиотеке шабачке. Љубитељи писане речи, дисциплиновано држе дистанцу и чекају да узму ново штиво. До један после подне, првог радног дана са корисницима, Библиотеку је посетило око 300 суграђана
Режим рада је измењен. У старо здање Владичанског двора се не улази, већ се књиге задужују и раздужују на прозорима који су претворени у пултове.
- Замолили смо суграђане да већ дођу са спремљеним списком књига како би тај процес краће трајао, и да се наоружају стрпљењем јер ће ускоро ово тешко време проћи и омогућићемо им оно што највише воле да дођу међу полице и додиром и погледом обухвате сво то богатство књига које ова установа поседује- истакла је директорка Библиотеке шабачке, Јелена Подгорац Јовановић.
Мисли се и на безбедност, што грађана, то и запослених у Библиотеци. Свака враћена књига, пре новог читања, одлежи 72 сата у “карантину”, потом се дезинфикује, па тек онда иде на ново изнајмљивање. Ова препорука Народне библиотеке Србије доследно се поштује.
Првог радног дана Библиотеку је посетио и градоначелник Шапца, Небојша Зеленовић. Он је овом приликом истакао да нема лепше слике града, него ред љубитеља културе испред Библиотеке, који чека да замени своје књиге.
-Може ли лепше животу у Шапцу да почне да се враћа у нормалу- изјавио је градоначелник и додао, да нам време нормализивања живота тек предстоји, и да ће наредних дана и друге установе почети са радом.
-Поделили смо 170.000 маски, поделићемо још 30.000...има довољно дезинфекционих средстава, држимо дистанцу... Нашом спремношћу и дисциплином ће живот наставити да се одвија- казао је Зеленовић и захвалио свим грађанима и који поштују заштитне мере.
Ваљало би напоменути да Библиотека шабачка у време пандемије , ни један дан није престала са редовним активностима. Прекинут је само непосредан рад са корисницима, али су све остале активности обављане редовно. Каталогизација, дигитализација, спремање депоа,волонтерски рад ,шивење маски и активностна друштвеним мрежама осмишљене су са циљем сталног контакта са корисницма у време ванредних околности.
А колико је контакт Библиотеке и грађана значајан потврђује и једна од најредовнијих чланица Библиотеке шабачке Наташа Старчевић, која је за локалне медије изјавила, да су се прави љубитељи књига током ванредног стања сналазили на различите начине, али Библиотеку чине и људи,запослени у њој, и управо контакт са њима је највише у протекла два месеца недостајао.
Т.Т.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa