Инфо

7. мај 2020.7. мај 2020.
Поглед иза визира
СВАКОДНЕВНИ СУСРЕТИ СА ВИРУСОМ ИЗ УГЛА
ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА ДОМА ЗДРАВЉА

Поглед иза визира

„Важно је само знати процедуру и правила испоштовати од почетка до краја“, каже др Миленко Матић из Четврте здравствене амбуланте, тренутно распоређен у Ковид амбуланти. „Тек у санитету нам је човек рекао да је тестиран и да чека резулате. Неколико сати касније стигао је резулат и тест је био позитиван“ прича техничар Мирослав Јеротић из службе Хитне медицинске помоћи
Много тога сам прошао, од ратишта, хитне помоћи, рада свуда на територији Града Шапца, тако да страха апсолутно нема. Сматрам да је наш позив такав да смо увек на првим борбеним линијама. Здравствени систем увек мора бити спреман. Верујем да сви здравствени радници размишљају као ја. Страх је индивидуалан и код неког сигурно постоји, међутим, наш посао је такав да о томе и не размишљамо. Трудимо се да нам имунитет буде добар и то је то, каже др Миленко Матић из Четврте здравствене амбуланте, тренутно распоређен у Ковид амбуланти Дома здравља „Др Драга Љочић“.


После више од 30 година лекарског стажа први пут се сусрео са овако нечим, али и то сматра уобичајеном ситуацијом у бављењу позивом за који се определио. Ни неколико слојева заштитне опреме не представља проблем.


-Важно је само знати процедуру и правила испоштовати од почетка до краја. На једна врата улазимо са пацијентом, обавимо преглед од ког зависи да ли ће бити упућен на инфективно, у пратњи сестре, или ће добити терапију, објашњава др Матић.

Сваки пацијент који има симптоме због којих сумња на коронавирус на улазу у Трећу здравствену амбуланту, сада Ковид амбуланту, прво се сусреће са војником. Управо од њега пацијент добија прва упутства, ако се ради о детету, трудници или онколошком пацијенту упућује их на улаз код службе Хитне медицинске помоћи, а све остале пушта на преглед на главни улаз.

Пацијент потом пролази кроз дезинфекциони тунел, помало футуристички изум шабачке фирме „Кортен арт“ коју су прошле седмице донирали Дому здравља. Тунел реагује сензорски и распрушује микрочестице дезинфекционог средства на сваког ко прође кроз њега.

-По уласку у Ковид амбуланту следи мерење температуре,епидемиолошка анкета (да ли је пацијент био у контакту са ковидпозитивним, да ли је допутовао из иностранства или био у контакту са неким ко је дошао из иностранства) и клинички преглед, после чега лаборант узима крв од пацијента која затим иде на тестирање. Услови који још треба да се испуне за тестирање су, наравно, симптоми: температура, бол у грлу, сув кашаљ,отежано дисање. Резултати тестирања стижу у року од 24 сата, наводи диркторка Дома здравља „Др Драга Љочић“ др Јасмина Станковић.
Пре тестирања у Ковид амбуланти се ради налаз крви који одмах буде готов. Он је важан због тога што на основу броја леукоцита лекар процењује да ли се ради о бактеријској или вирусној инфекцији. Ако је број леукоцита смањен упућује на то да ради о вирусној инфекцији. Приликом узимања крви сестра не долази у ближи контакт са пацијентом. Некадашња соба за превијање претворена је у собу где се узимају узорци крви. На њеним вратима је преграда од плексигласа и пацијент седећи на столици у ходнику, са једне стране паравана,даје узорак крви сестри која се налази са друге стране.

Поред тога узима се и брис грла и носа. То ради 20 сестара обучених у Дому здравља.
Ако лекар у Ковид амбуланти процени да се ради о средње тешкој или тешкој клиничкој слици упућује пацијента на инфективно одељење Опште болнице. Остали код куће чекају да им лекар јави резултат теста.
Ковид амбуланта ради сваког дана од 7.00 до 22.00 сата и постојаће све док буде потреба за тим.
После 22.00 сата пацијенти који имају тегобе, а сумњају на коронавирус могу се обратити служби Хитне помоћи. Иако оваквих интервенција готово да нису ни имали запослени у Хитној су ипак стално потенцијално изложени вирусу. Највећи ризик по њих, нажалост, представљају неодговорни грађани.
-Од појаве ковида 19 код нас број долазака у амбуланту се доста смањио, али су позиви телефоном били много чешћи и то углавном хроничних болесника. Звали су за савет. Када је почело ублажавање мера почели су више и да долазе, наводе дежурни у служби Хитне медицинске помоћи.

Када имају интервенцију код пацијента код ког постоји сумња на коронавирус потребно је да имају сву заштитну опрему. Код редовних интервениција користе само маску и рукавице. Међутим, дешавало се да пацијент сакрије информацију да има или је имао температуру. Разлози могу бити само њима познати.

Због туђе неодговорности докторка и техничар су морали да прођу кроз самоизлацију, чекање да прође време инкубације и тестирање. На срећу, тестови су били негативни.

-Човек је пао на јавном месту и наравно, позвали су нас. За нас је то рутински терен. Сваки дан имамо такве. Тек у санитету нам је човек рекао да је тестиран и да чека резулате. Неколико сати касније стигао је резулат и тест је био позитиван. Неколико пута се дешавало и да екипа крене, а пацијент тек онда каже да је тестиран или да има симптоме па се екипа враћа да се адекватно обуче. Најлакше нам је када знамо да је пацијент позитиван јер онда радимо са пуном заштитном опремом, прича техничар Мирослав Јеротић који је заједно са младом докторком Оливером Петровић интервенисао код ковид позитивног пацијента.

Њих двоје су били у самоизолацији и чекали да прође неопходно време како би и сами могли да буду тестирани.
-Прво смо четири сата чекали налаз пацијента. Када смо сазнали да је позитиван чули смо се са директорком која нам је рекла да идемо у карантин до тестирања. Незгодно је и за нас и за породицу. Морали смо да будемо одвојени и до њих. Чекали смо и трудили се да размишљамо о нечем другом, што није било лако. Најтеже ми је било што не могу да будем са децом. Негативан тест је био огромно олакшање и одмах смо се вратили на посао. На срећу, показало се да су нам у овом случају били довољни заштитни маска и рукавице, наводи Мирослав Јеротић.

Служба Хитне помоћи има посебно санитетско возило којим превози пацијенте заражене коронавирусом. Од Завода за јавно здравље (на реверс) су добили апарат који возило после сваког превоза зараженог путника дезинфикује. Апарат напуњен дезинфекционом течношћу се стави у возило и потом ту течност распршује по читавом простору намењеном за превоз пацијената.
-Радити у служби Хитне медицинске помоћи је јако стресно. Екипе су нам младе. Најважније је да сваки задатак одраде професионално. После тога ведрим духом и позитивном енергијом савлађују стресне ситуације, каже директорка Дома здравља др Јасмина Станковић.

Стресни понедељак
Запослени у Ковид амбуланти памте један понедељак пре неколико седмица као најстреснији.
-После викенда имали смо више од 40 пацијената у преподневној смени. Углавном су сви били са тегобама. Међутим, после тестирања само двоје или троје је било позитивно на вирус. Сада имамо велики пад броја грађана који долазе са тегобама. Углавном тестирамо пацијенте који имају заказане операције, труднице које треба да се породе или чланове породица ковид позитивних, каже Магдалена Тодоровић лаборант у Ковид амбуланти.


До вакцине опрез
-Савет за грађане је да воде рачуна о себи, одржавају дистанцу, носе маске и рукавице. Могу у средствима јавног информисања погледати како је у државама где то све људи поштују. То је једини прави пут да се вирус успори и ослаби. Има много новина у лечењу. Сада чекамо вакцину. Морамо се вратити у нормалне токове живота, али мора постојати опрез, поручује др Миленко Матић.
М. Мијаиловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa