Инфо

14. мај 2020.14. мај 2020.
КАКВА ЈЕ ПЕРСПЕКТИВА КАДА ЈЕ РЕЧ О ТУРИЗМУ И ЛЕТОВАЊИМА

Тестирања за путовања изазваће хаос

Сва уплаћена путовања сигурна и могу да се искористе у наредних годину. На потезу су државе које треба да отворе границе и одреде цене тестова за тестирање приликом уласка и изласка из земље. Грчка најавила почетак сезоне од 15. јуна
Туризам је једна од делатности коју је коронавирус буквално сасекла. Отказана су сва путовања у иностранство, хотели су престали са радом, приватни апартмани се још ни не зна како ће радити. Једино нечему могу да се надају они који се баве домаћим туризмом.
Оно што је најизвесније то је да су сва путовања отказана закључно са 31. мајем. Ко год да је имао уплаћено летовање до тог датума добиће заменски ваучер са могућношћу да га искористи у наредних годину дана.
- Туристичка сезона највише зависи од одлука држава, како наше, тако и оних у које наши грађани воле да проведу своје летње одморе. Када је реч о најпопуларнијој дестинацији за летовање - Грчкој, постоје најаве да би од 15. јуна могло да се крене са летовањима. Оно што јесте главни проблем, то је тестирање на коронавирус које, према садашњим најавама, неће бити ни мало јефтино - каже за Глас Пордиња Јасмина Поповић, руководилац туристичке агенције Феникс Флај Травел.
Да би се изашло из Србије у неку другу земљу потребно је на граници имати негативан резултат на корона тесту последњих 72 сата. Према најавама, тај тест би у Србији коштао 6.000 динара, односно 50 евра. За четворочлану породицу, само за излазак из Србије је потребно 200 евра. Приликом повратка у земљу, на граници поново мора да приложите негативан налаз на коронавирус, најдуже 72 сата од тестирања, који у зависности од земље из које се враћате кошта између 100 и 200 евра. Примера ради, у Грчкој кажу да тест кошта 150 евра, али да ће да учине све да у јеку сезоне не буде скупљи од десет евра. Хрватска је најскупља са 200 евра.
- Људи желе да путују, нарочито у Грчку. За сада је интресовање на нивоу информисања, а за своје аранжмане се интересују и људи који су уплатили летовања у јулу и августу. Као што сам већ рекла, државе су на потезу - додала је Поповић.
Власница Венера Турса Сања Радовић посебно истиче чињеницу да људи који су уплатили аранжмане неће бити оштећени и да је њима то у овом тренутку најважније.
- Очекујем да ће се од јула нормализовати ситуација у туризму. Прво би требало да се „отвори“ Црна Гора, с обзиром на мали број заражених и преминулих. Све остало виси у ваздуху, највише због обавезе тестирања. То је нешто што може да уништи овогодишњу сезону, да направи хаос, јер значајно подиже цену летовања. Надам се да се ради само о причи, јер је то највећа опасност када је туризам у питању - напоменула је Радовић.
Она не очекује да ће цене аранжмана да буду веће од оних које су биле пре избијања епидемије, али је сигурно да нико те цене неће смањивати. проблем ће бити, према њеним речима, и мере рестрикције, нарочито у хотелима.
- Не знамо још каква је ситуација са приватним смештајем, али хотели имају обавезу да после сваког госта дезинфикују собу и у наредних 48 сати не смеју да је издају. То много кошта хотелијере - рекла је она и додала да је интересовање за летовање готово никакво.
Власница Венере као једну од солуција за спас сезоне види у домаћем туризму.
- Србија је прелепа земља и наши грађани је још нису упознали у довољној мери. Ми ћемо да се потрудимо да организујемо краће туре, продужене викенде, по најзанимљивијим дестинацијама у нашој земљи како бисмо изашли у сусрет интересовању наших грађана за краћи вид одмора. У крајњој линији није ни лоше да мало боље упознамо своју земљу - закључила је Радовић.

„Слобода“ ради
Оперативни менаџер хотела Слобода у Шапцу Сања Јанковић каже да ће хотелима у Србији бити потребно две до три године да се опораве од последица епидемије коронавируса.
- Само у нашем хотелу је отказано на десетине конгреса и још више разних скупова и прослава. Када се урачунају све мере којих смо дужни да се придржавамо, чињеница да нам не ради базен и спа центра, рачуница говори да хотел ради са 40 одсто капацитета. Хотел Слобода је једини од пет хотела у нашем ланцу који ради, али немамо госте, јер границе још нису отворене - рекла је она.


Турска и Египат занимљиви за јесен
- Турска и Египат ће нарочито бити занимљиви за одмор, ако имамо у виду да је у тим земљама лепо време и у јесењим месецима. Проблем је што то није термин који одговара родитељима са децом, али се људи интересују и за ове термине - рекла је Јасмина Поповић из Феникс Флај Травела.

Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa