Инфо

14. мај 2020.14. мај 2020.
Морамо да пружимо отпор
ПАВЛЕ ГРБОВИЋ, ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА ПОКРЕТА
СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА ЗА ГЛАС ПОДРИЊА

Морамо да пружимо отпор

Двомесечно искуство ванредног стања нам је показало како би изгледала Србија наредне четири године. Не смемо да их пустимо да краду без сведока. Нудимо наду, тражимо само шансу
Покрет слободних грађана, на чијем се челу налази Сергеј Трифуновић, после одлуке да бојкотује предстојеће изборе, одлучили су прошле недеље да ипак изађу на гласање 21. јуна.
Павле Грбовић објашњава бза Глас Подриња зашто је допло до промене одлуке.
- Зато што не смемо да им без отпора препустимо апсолутно све. Зато што то није Мајина, већ народна Скупштина. Зато што не смемо да им дозволимо да направе представу по свом сценарију у којој ће неки фингирати да су опозиција тако што ће критиковати Вучића зато што „није свестан како добре ствари ради“ или који ће се сложити са сваким њиховим потезом, али ће им пријатељски сугерисати да све то исто треба да раде, само на мало лепши начин. И на крају, најважније, зато што не смемо да их пустимо да краду без сведока.
Како објаснити грађанима да сте били за бојкот, а сада излазите на изборе?
- Двомесечно искуство ванредног стања нам је показало како би изгледала Србија наредне четири године. То није чак ни диктатура, то је неометано дивљање. Радили би шта год им падне на памет, а Скупштина би служила за одржавање привида да је у ствари све у реду. Сваког дана је све јасније и видљивије незадовољство грађана, али последњих годину и по дана нам показује да постоји велики број људи који не види улицу као место на коме ће то незадовољство исказати. Или макар не виде у овом тренутку. Изузетно је значајно, неопходно, да се то незадовољство политички артикулише и да глас оних који не излазе на улице не остане у тишини. Да се разумемо, лажна је подела да се борба може водити само на улици или само у парламенту, јер једно друго не искључује. Борићемо се увек, свуда, на сваком месту и на сваки начин.
Какав резултат очекујете у оваквој политичкој атмосфери у Србији?
- За ово мало година живота научио сам да су очекивања неретко пут у разочарање и огорченост. Желим само да 22. јуна не кажем себи да сам могао да се потрудим више.
Шта ће бити основа ваше кампање?
- Свакако борба против системске неправде, пре свега економске и социјалне. Нас занима будућност, али да би будућност живота у Србији била достојна човека ми ћемо морати да завршимо са неким стварима из прошлости. Неке ствари не смеју да оду у заборав протеком времена. Својим залагањем ћемо се обавезати да ћемо кад једног дана будемо у позицији да вршимо власт законом уредити незастаривост кривичних дела са елементима корупције и трговине утицајем, а пре свега оних кривичних дела која проистичу из поступака приватизације. Такође ћемо се залагати за веру у људе, у њихову способност да сами уређују своје животе , да новац који плаћају на име пореза остаје у местима у којима живе, да не верују никоме ко их убеђује да из даљине боље зна шта њима треба од њих самих. То је она чувена дугачка, бирокртатска реч којој су одузели сваки смисао- децентрализација.
Шта је то што конкретно нудите грађанима Србије?
- Нудимо наду, тражимо само шансу. Желимо да покажемо нормалност која није немоћна, већ која је спремна да адекватно одговори на гажење достојанства. Пружићемо јавности прилику да упозна неке нове људе који заслужују да добију шансу. Толико верујем у те људе да бих увек ишао са њима, па макар и у неуспех, пре него са другима у победу.
Како ће Србија да изгледа после 21. јуна?
- Изгледаће као земља која је дан ближе слободи.

Тужне и жалосне сцене
Утисак је да је Србија ближа грађанским сукобима него изборима?
- Србија је најдаље од здравог разума. Ове сцене које гледамо последњих неколико дана су тужне, жалосне... Толика количина мржње међу људима који једни другима очи нису видели, то није нормално. Ко год да ту мржњу подстиче велики је непријатељ Србије, а подстиче је, наравно, власт. Желим да верујем да грађани неће насести на подвалу малограђана и да неће својим животима бранити њихову отимачину.

Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa