Инфо

14. мај 2020.14. мај 2020.
Нови микроскоп
Вредна донација за Службу
патолошко-анатомске дијагностике

Нови микроскоп

Привредници из десет шабачких приватних компанија, још једном су доказали своју друштвену одговорност и заједничким средствима финансирали набавку савременог микроскопа са пратећом опремом. Укупна вредност донације износи око дванаест хиљада евра.
Светлосни микроскоп реномираног произвођача Olympus, модел BX43 са сетом објектива и тринокуларним тубусом упарен је са специјалном камером, адаптационим модулом и софтвером за активацију и мерења. Микроскоп користи најновију лед технологију осветљења. Материјал који се узоркује приказује се у високој резолуцији на монитору велике дијагонале. Цео систем подржава кадрирање и меморисање одабране слике, а посредством апликације могуће је слање слика које су преузете са препарата, у случају потребе за консултацијама са стручњацима из референтних институција. То је први уређај са поменутим карактеристикама који је стигао у службу.
Коришћење новог микроскопа са савременом оптиком прилагођеном за свакодневни рад – олакшава успостављање прецизне дијагнозе, а резултати стижу брже, што доприноси успешнијем лечења пацијената. Несумњиво је да ће употреба новог основног средства за рад патолога директно резултирати подизањем нивоа квалитета дијагностичких услуга које се пружају у нашој установи и због тога, захваљујемо донаторима на још једном акту добре воље и ефикасности у спровођењу заједничке акције. Иницијатива и активности у вези набавке донације започеле су крајем прошле године, али због околности које наступиле услед актуелне епидемије, до реализације је дошло тек сада.
Напомињемо да Служба патолошко-анатомске дијагностике на годишњем нивоу уради око двадесет хиљада хистопатолошких и хиљаду цитолошких анализа за пет хиљада пацијената и између сто двадесет и сто педесет ex tempore анализа. Рад специјалиста патологије је веома важан јер успоставља завршну дијагнозу од које зависи даљи ток лечења.
У дужем временском периоду није се довољно улагало у Службу патолошко-анатомске дијагностике, а захваљујући ангажовању актуелног руководства установе, инвестирана су значајна средства у последње две године. Истичемо набавку истог модела савременог микроскопа, али без камере и пратећих уређаја. Такође, планирана је набавка додатне опреме и адаптација простора, како би се побољшали услови за рад ове веома битне службе.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa