Инфо

14. мај 2020.14. мај 2020.
Поново ћемо сијати
МИЛАН ЂЕНАДИЋ, КАЈАКаШКИ ТРЕНЕР

Поново ћемо сијати

Тренинг и активно чекање одлука на домаћем и интернационалном нивоу. Светско првенство би могло бити највеће такмичење. Вероватно без Мини кајак лиге. Велики прилив нових чланова
Пандемија је пореметила читав светски спорт, али разлика између добрих и најбољих се оцртава у томе да ове друге није избацила из колосека на дуже стазе. Шабачки кајакаши су резултатима себе сврстали на сам врх и као што су побеђивали у историји многе недаће, сада су уверени у победу и над непланираном паузом и свакако другачијим календаром такмичења.
-Изненадни и непланирани прекид нам је јако тешко пао. Лепота нашег спорта је отворен простор, вода, природа и месец и по дана смо били без тога. Сањали смо и чекали повратак на воду. Репрезентативци су тренирали на једини могући начин, у својим домовима, на ергометрима – приближава нам МИЛАН ЂЕНАДИЋ, тренер у шабачкој „Зорки“ и репрезентацији Србије.
Тренинзи су започели, али све друго је у магли. Чекају се одлуке Међународне кајакашке федерације по питању највећих такмичења.
-Све је било усмерено на Олимпијске игре. Како су оне померене за наредну годину, радимо и чекамо одлуку Федерације о Светском првенству. Постоји могућност да буде организовано у септембру и уколико то буде случај, ово такмичење биће приоритет на репрезентативном нивоу. Размишљамо спортски, тренирамо напорно, уживамо у лепоти кајака и верујемо да ће и ова сезона донети велике изазове.
Олимпијске игре су сан сваког спортисте. Фокус на њих није само у олимпијској години, него током целог четворогодишњег циклуса, а сада се догодило одлагање.
-Свима је жао, од такмичара, тренера, до навијача, љубитеља спорта. Игре су нешто посебно. Ситуација је таква, другог решења није било, али и тих годину дана ће брзо проћи. За најбоље кајакаше је важно да имају план рада, знају могућности, имају највише амбиције и сигуран сам да ће засијати чим се укаже прилика.
Колико је „чистија“ ситуација на домаћој сцени и клупском кајаку Србије?
-Услед свих промена, може се догодити да Првенство Србије буде у августу. Наравно, све су то незваничне најаве. Уколико буде међународног такмичења неколико недеља касније, национални шампионат ће бити изборни и за репрезентацију. Ми као двоструки узастопни шампиони желимо да одбранимо титули и са том амбицијом ћемо наступати.
Осим у конкуренцији сениора, „Зорка“ се дуго истиче и у најмлађим категоријама, мини кајаку. Хоће ли најмлађи имати прилику да се боре за медаље?
-Не верујем да ће бити времена за мини кајак лигу, али мислим да ће бити државно првенство, као једнодневно такмичење, највероватније у августу. Другачији је систем рада и приступа у Лиги и првенству, али су амбиције исте.

Никада више чланова
База шабачког кајака је и даље велика, а кајак још увек популаран код најмлађих?
-„Зорка“ је рекордер по броју чланова у Србији, а поносно истичем да ћемо ове године можда и удвостручити чланство. Пресрећни смо због великог прилива најмлађих чланова и клуб је ангажовао још неколико тренера како би сви полазници савладали вештину нашег спорта. У овом тренутку у клубу ради чак осам тренера у свим категоријама.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa