Инфо

21. мај 2020.21. мај 2020.
Сточари се плаше да ће остати без зараде
Драган Станковић

Сточари се плаше да ће остати без зараде

Држава нас систематски уништава, одобрен је увоз свиња из Хрватске и откупна цена у Србији је одмах пала!
Годинама пољопривредни произвођачи трпе незавидну позицију на тржишту. Држава одобрава увоз товљених свиња из околних земаља, чиме се обара цена откупа у Србији. У претходном периоду, појава Афричке куге свиња у околини, добро је утицала на цену домаћих свиња у Србији. Сада, та цена иде и испод цене која је довољна само да покрије трошкове производње. Збринут за опстанак сточарства, ситуацију са ценом товљених свиња објаснио нам је сточар из Змињака Драган Станковић, иначе одборник у Скупштини града Шапца и члан председништва „Иницијативе село-град“.
- Када причамо о продаји товљених свиња, због Афричке куге и немогућности увоза цена је била иоле задовољавајућа, негде око 160 - 170 динара. Међутим, сада се појавио велики увоз из Хрватске, што доводи до обарања цене у Србији. Не знам чему води оваква државна политика, због чега се увози нешто чега има у довољним количинама у нашој земљи - зачуђено прича Драган Станковић.
Пољопривредници се жале и на повећање цена сточне хране. Само на примеру сојине сачме, може се видети колико је поскупљење, које трговци правдају кризом због коронавируса. Са доскорашњих 57 динара по килограму, цена сојине сачме је сада 60 динара, што додатно подиже цену производње товљених свиња.
- Да би сточар утовио свињу, њега тај процес кошта око 150 динара по килограму. Схватате онда да је цена од 10 или 20 динара више од цене производње минимална зарада пољопривредника. Увозом се цена спушта и обори ће остати празни, као што су штале остале празне јер је цена товљених бикова неисплатива - упозорава Станковић.
Пољопривредници се поново плаше да ће остати кратких рукава. Потврђују чињеницу да је цена добра само када неког производа нема, а додатних проблема након ванредног стања им не треба, постављају питања, ко ће се бавити пољопривредом када сви млади због немогућности зараде, напусте села?

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa