Инфо

21. мај 2020.21. мај 2020.
Удружење Шанса за родитељство

Пут ка потомству

Пандемија корона вируса зауставила је парове како у Србији, тако и у свету, на путу ка родитељству. У Србији, највише су погођене жене које су током трајања ванредне ситуације напуниле 42 године и изгубиле право на процедуру вантелесне оплодње о трошку РФЗО
С обзиром на укидање ванредне ситуације и све мању учесталост заразе корона вирусом, створени су услови за наставак рада комисија за биомедицински потпомогнуту оплодњу финансирану од стране Републичког фонда за здравствено осигурање, као и могућност одласка на процедуре вантелесне оплодње како у клиничким центрима, тако и у приватним ИВФ центрима, рекла је Сандра Јовановић, председница Удружења Шанса за родитељство. Такође, парови ће моћи и на вантелесну оплодњу о свом трошку. Све ово је могуће уз поштовање обавезних мера које је донела Влада Републике Србије.
Јовановић подсећа да је пандемија корона вируса зауставила парове како у Србији, тако и у свету, на путу ка родитељству.
- На тај начин, у Србији, највише су погођене жене које су у току трајања ванредне ситуације напуниле 42 године и изгубиле право на процедуру вантелесне оплодње о трошку РФЗО-а, или немају времена да се јаве на комисије до 42. рођендана. Поставља се питање, да ли ће парови који су изгубили право на финансирање процедуре од стране државе због година старости жене (законска граница је 42 године) имати могућност јављања на комисије без обзира што сада не испуњавају један од критеријума? Ово питање тренутно је горуће - напомиње А. Јовановић.
Она наглашава да наставак рада доноси и друге нејасноће.
- Да ли ће парови који су принуђени да своје започете вантелесне оплодње заврше замрзавањем ембриона морати да се јаве на комисије ради процедуре криоембриотрансфера? Такође, многим паровима су истекле анализе, па се поставља питање да ли ће се продужити њихово важење. Много је недоумица са којима се сада суочавамо, али остала је и даље једна велика жеља, а то је да сви будемо родитељи. Зато се надамо да ће се процедуре вантелесне оплодње што пре отпочети и да ће много парова добити своју дуго очекивану шансу - каже председница Удружења Шанса за родитељство.
Пут ка потомству уз вантелесну оплодњу, за некога ко се бори са неплодношћу, једина је шанса за успех и дете. Зато је врло битно да се што пре наставе процедуре лечења, да парови што мање чекају али и да се критеријуми за лечење неплодности о трошку РФЗО-а побољшају, те и да донација репродуктивних ћелија и ембриона постане доступна у Србији, али и да се омогући већи број финансираних поступака свима којима је вантелесна оплодња једини начин да постану родитељи.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa