Инфо

4. август 2011.4. авг 2011.
XIII САЗИВ ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ МИШАР

ПУТЕМ ИСТОРИЈЕ

У организацији Културног центра и Задужбинског друштва „Први српски устанак“ Мишар, а под покровитељством Града Шапца, прошле седмице, од 27. до 31 јула, одржан је Тринаести сазив ликовне колоније Мишар. Десет учесника из Бања Луке, Врбаса, Београда, Новог Сада и Шапца током пет дана, поред рада у просторијама ОШ „Јеврем Обреновић“ на Мишару, обишли су културно-историјска места, као и манастир Каону
Све је почело 1999. године када је одржана прва ликовна колонија у организацији Културног центра и Задужбинског друштва „Први српски устанак“ Мишар. Од тада традиционално окупљање сваке године последње седмице у јулу месецу не престаје. Циљ организатора је да се на овај начин исприча историјска потка која је врло битна и важна, како је, прошле среде на конференцији за новинаре истакла Соња Петровић, кустос галерије Културног центра. Том приликом Драгиша Марсенић, академски сликар и председник Задужбинског удружења „Први српски устанак“ зажелео је окупљеним учесницима добро око, добру руку и добру вољу.
Овогодишњи сазив започео је обиласком Трбушца и цркве на Ориду првога дана како би се уметницима дао подстуцај за рад који се свакога дана одвијао у просторијама ОШ „Јеврем Обреновић“ на Мишару.
- Све ове приче које смо имали прилике да чујемо на отварању нешто је што из личног образовања знам о Мишару и тим историјским догађањима. То је подстицај да нађем неку нову идеју која би ми помогла да урадим једну слику. Моје виђење је, пошто се бавим модерном уметношћу, мислим да ћу превести ту неку историју, неко време у ово модерно време. То је велики изазов који желим себи да поставим када је у питању учешће на овој колонији ““ рекао је Видоје Туцовић, академски сликар и професор на Ликовној академији у Новом Саду.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa