Инфо

21. мај 2020.21. мај 2020.
ПУТНО ОСИГУРАЊЕ ЗА БОРАВАК У ИНОСТРАНСТВО

Полиса не покрива корону

Путно осигурање генерално не покрива епидемије, пандемије, елементарне непогоде, земљотрес, цунами, ратна стања, ванредне ситуације, демонстрације, лечење хроничних болести...
Без обзира на чињеницу да смо се у великој мери опустили када је коронавирус у питању, многе ствари у нашој свакодневици неће бити исте. Једна од њих је, свакако, и путовање у иностранство.
Оно што је сигурно, за сада, у великој мери, сваки одлазак у иностранство представља трешку мисију. Што због тестирања по изласку и по уласку, што због плаћања тестова. На све то треба додати и путно осигурање.
Обично полиса путног осигурања покрива болничко и ванболничко лечење за време боравка у иностранству настало услед несрећног случаја или изненадне болести. Стандардни пакети путног осигурања, покривају трошкове лечења у иностранству до износа од око 30.000 евра. Изузетак су епидемије и пандемије проглашене на територији на којој корисник осигурања борави. Путно осигурање генерално не покрива епидемије, пандемије, елементарне непогоде, земљотрес, цунами, ратна стања, ванредне ситуације, демонстрације, лечење хроничних болести...
Дакле, полиса путног осигурања не покрива лечење уколико се утврди да је клијент оболео од корона вируса. Разлог томе је тај да се у том случају здравствени третман обавља у складу са здравственим протоколом земље у којој осигураник борави. То значи да надлежна држава у складу са својим протоколима прописује смештај и лечење оболелих и сама сноси трошкове лечења оболелих од вируса ЦОВИД -19. За све друге медицинске услуге, полиса путног осигурања може се регуларно користити на територији за коју је намењена.
Према информација до који је дошао Глас Подриња, за сада се не издају полисе здравственог осигурања за путовање у иностранство, јер тих путовања готово да и нема. Када је реч о раније издатим полисама, она важе, а ли не подразумевају надокнаду трошкова за лечење од коронавируса.
У ситуација светски проглашене пандемије, осигуравајућа друштва не осигуравају своје кориснике за лечење од болести за коју је проглашена епидемија. Тако је и случај са коронавирусом.
- Конкретно када је реч о коронавирусу, ако наш клијент приликом боравка у иностранству буде заражен Ковидом 19, полиса осигурања покриће трошкове испитивања, дијагностиковања и других неопходних медицинских третмана док се не дијагностикује корона вирус. Након тога обавезе осигурања по том покрићу престају - речено нам је у једном осигуравајућем друштву.
Даља судбина оболелог је да лечење од Ковида 19 мора да настави у државним болницама у Србији, јер код нас приватне клинике нису предвиђене за лечење од коронавируса.
Оно што међутим даје наду да ће се ситуација са путним осигурање поправити јесте најава о даљем ублажавању мера против пандемије на светском нивоу.
- Сигурно да ће мере које су предвиђене за путовања између држава још неко време остати на снази, али од 1. или 15. јула можемо да очекујемо либерализацију путовања. Када се то не би десило, могли бисмо слободно да кажем да је корона уништила туризам на глобалном плану. Могуће је да, услед потпуне релаксације са стањем епидемије у Европи, и осигуравајућа друштва временом, у оквиру својих полиса, покрију и лечење од короне - речено нам је у једом од осигуравајућих друштава.


Интересовање готово не постоји
Интересовање за куповину путног осигурања готово да и не постоји. Изузетно мали број грађана уопште и може путује у иностранство, због чега тренутно нема потребе за овим осигурањем. Границе се тек отварају. Интересантно је да они и који се из неког разлога одлуче на пут купују путно осигурање са дужим трајањем.

Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa