Инфо

21. мај 2020.21. мај 2020.
Волонтери - више од помоћи пензионерима
ВАНРЕДНО СТАЊЕ ИЗРОДИЛО НОВА ПРИЈАТЕЉСТВА

Волонтери - више од помоћи пензионерима

Већ другог дана по проглашењу ванредног стања у Србији и забрани кретања за старије од 65 година, Град Шабац је оформио кол центар, како би најстарији суграђани једним позивом могли да добију помоћ. Волонтери су одлазили у набавку хране, лекова или шетали псе пензионерима који су недељама били затворени у својим становима.
Волонтирали су грађани који су се јавили кол центру, али пре свега запослени у јавним предузећима и установама који у тим тренуцима нису били радно ангажовани, или су имали мање посла. Између неких волонтера и пензионера створена су пријатељства, која трају и по завршетку ванредног стања.
-Првог дана назвао сам кол центар и врло брзо је дошла Јована. Требала ми је помоћ за набавку основних намирница, плаћање рачуна, а нешто касније и подизање пензије. Јована је пријатна, љубазна и није јој било тешко да ми помогне. Дала ми је и свој приватни број, па сам касније уместо кол центра звао директно њу. Лепо је што у Шапцу постоје овакви млади људи и Јована може да послужи као пример свима, каже Живан Жика Николић који и сам у волонтира са 70 година.
Јована Марковић ради као васпитачица у Предшколској установи “Наше дете” у вртићу “Бајка”. Како вртићи током ванредног стања нису радили, неколико запослених се пријавило да волонтира.
-Помагали смо старијим људима тако што смо им доносили храну и лекове, а поред тога делили смо и маске. Недостајало ми је посао, деца и колегинице, али ово је било лепо искуство. Било је дана када је било изузетно тешко и напорно. Радили смо од 8.00 до 17.00 сати, али после свега се увек осети задовољство. Помагала сам 14 бака и дека, али морам да признам да ми је Жика најдражи, каже Јована.
Иако је имао основну помоћ Жики је изолација изузетно тешко пала. Као активни планинар навикао је да је стално у покрету.
-Носим маску и рукавице и придржавам се других мера, али сматрам да је потпуни карантин за пензионере био сувишан. Најтеже ми је било за Ускрс да три дана проведем затворен. Чим су дозволили да идемо у продавницу искористио сам прилику да изађем и одем у набавку, каже Жика.
Јована је волонтерски посао наставила и по укидању ванредног стања, јер су у Шапцу и после тога дељене заштитне маске грађанима.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa