Инфо

21. мај 2020.21. мај 2020.
Капа швапска,  а глава српска
ЗАШТО МАЧВАНИ НЕ НОСЕ ШАЈКАЧУ?

Капа швапска, а глава српска

Шајкаче тамно плаве боје (50.000) које је кнез Михаило Обреновић добио од аустријског цара на поклон у Београду су узели сви осим Мачвана
Мачвани су одувек носили шешире, шубаре или сваке друге капе, осим шајкаче. Она је на доста волшебан начин стигла у Србију и одомаћила се. У Мачви никада.
Прича се, а и историја бележи како је аустријски цар, поклонио српском кнезу Михаилу Обреновићу 50.000 војничких капа, шајкача, тамно-плаве боје, за које су царски војни експерти проценили да су ружне на главама њихових војника. Ове капе су “избачене из строја” и пресељене у магацине. Добри односи тадашње Србије и царске Аустрије утицали су да дође до поклањања, великог контигента ових војних капа, које су највише носили граничари аустријске војске у данашњој Шајкашкој области. То је део југоисточне Бачке, између Дунава и Тисе. Граничари су били претежно на води. Прецизније, водом су “ходали” чамцима, који су се звали шајке. Тако и капа доби име.
Приликом деобе поклона у Београду, сви представници округа су прихватили оберучке свој део, осим мачвана. Тако шајкача није стигла у једну од највећих равница у Србији, већ се готово “одомаћила” у бртскопланинским деловима земље.
Временом се искристалисало и доста добрих карактеристика шајкаче. Прво, добро покрива главу. Може да се навуче на уши и врат. Релативно се лако шије и од материјала који није скуп.
У прилог узимању поклона ишла је и чињеница да је у земљи било доста сиромашних људи. Срби су имали стајаћу и “војску код куће”. Требало је доста средстава за издржавање тих људи.
Мачвани су и данас остали при својим капама. Лети више носе шешире, а зими шубаре.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa