Инфо

21. мај 2020.21. мај 2020.
Аутоматски  противградни  кишобран
ОДБРАНА ОД ГРАДА

Аутоматски противградни кишобран

У оквиру припрема за овогодишњу сезону одбране од града, која траје од 15.04. до 15. 10. 2020. године, Радарски центар у Ваљеву је предузео уобичајене мере провере технике и опреме. У току ове сезоне је припремљена нова технологија код испаљивања противградних ракета.
-Прошле године је на територији Радарског центра Ваљево инсталиран систем од 99 аутоматских даљинских лансерних станица ( АДЛС) који ће се активирати преко система линкова из Ваљева. Овај систем искључује ангажовање стрелаца што смањује трошкове за њихово опремање, лекарске прегледе, одржавање семинара и накнада за њихов рад од стране Републичког хидрометеоролошког завода и локалних самоуправа, каже Златко Лацковић, шеф Одсека за пољопривреду и рурални развој Општине Богатић.
У прошлој сезони, због уходавања аутоматског система, ангажовани су и стрелци на овим лансерним станицама, где нису инсталирани аутоматски лансери. Тако је било паралелно садејство аутоматских лансера и стрелаца.
Ове године нису одржавани семинари са стрелцима и нису вршени лекарски прегледи стрелаца, јер се у потпуности прелази на аутоматски систем одбране од града.
Радници Радарског центра Ваљево ће пунити аутоматске лансере са противградним ракетама и по потреби, после дејстава, допуњаваће их.
На територији општине Богатић инсталирано је осам аутоматских даљинских лансерних станица. То је упола мање него старе лансирне станице са стрелцима, али то је због тога што је нова мрежа пројектована на основу већег домета противградних ракета. Тако да ова нова мрежа аутоматских даљинских лансирних станица у потпуности покрива целу територију општине Богатић као што су покривале и старе лансирне станице са стрелцима.
Према плану, напуњено је максималних девет противградних ракета по аутоматском лансеру. Сви аутоматски лансери су истог типа и имају по девет цеви за лансирање.
За сада није било дејстава на територији општине Богатић.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa