Инфо

21. мај 2020.21. мај 2020.
МАЧВА ОСТАЈЕ У ЕЛИТИ
ФУДБАЛ: СУПЕР ЛИГА

МАЧВА ОСТАЈЕ У ЕЛИТИ

Проширена лига на 20 клубова. Нико неће у нижи ранг, а пристижу четири нова члана из Прве лиге. Од маја 2021. скраћивање лиге. Нова правила по питању младих играча

МАЧВА ће и четврту узастопну сезону наступати у Супер лиги. Спас је потврђен одлуком Заједнице суперлигаша, наравно, не директно опредељеној ка Мачви, већ одлуком да се највиши ранг нашег фудбала максимално прошири и да га наредне сезоне чини 20 екипа. По тој одлуци нико неће у нижи ранг, а четири прволигаша ће међу најбоље. Логично, четири првопласирана прволигаша ће имати право за наступ међу најбољима, али уколико не испуњава услове, може да одустане, а онда неће, по аутоматизму пети заменити или имати право да попуни упражњено место, већ... (погледајте текст у заглављу). Дакле, Супер лига ће бројати у сезони 2020/21. једнако клубова колико и Шпанија, Енглеска, Италија, Француска, а два више од Немачке лиге. У односу на број становника, биће једна од најгломазнијих елитних лига Европе.
Одлука о одигравању преостала четири првенствена кола остаје, само што ће такмичарски значај за већину клубова бити минималан или никакав. Војводина ће покушати да угрози Партизан на другој позицији, деле их три бода, једнако као и ТСЦ и Чукарички. Овај други дуел је још важнији и једини суштински важан, јер ће један тим у Европу. Остали клубови играју за престиж крајем маја и у добром делу јуна.
Предвиђен је двокружни бод систем, 38 кола. Одмах наредног маја ће уследити скраћивање лиге, а постоје две солуције. Једна је да одмах Супер лигу напусти шест најслабијих екипа како би од 2021. поново било 16 екипа или постепено смањивање, где би се најпре смањио број на 18 тимова, елиминацијом четири клуба, а од 2022/2023. на 16 клубова.
Четири преостала меча Мачви би могла да послуже тренеру Драгану Аничићи и руководству као још један филтер о играчима који могу или не могу да задовоље захтеве највишег ранга, док најважнији део сезоне ће бити прелазни рок. У наредној сезони ће већи број тимова у нижи ранг и јасно је да Шапчани више не смеју бити у ситуацији у којој су се нашли ове сезоне.
На снагу ће ступити још једно правило наредне сезоне. Свака екипа ће у стартној постави морати да има најмање два играча млађа од 21 године и они морају бити у саставу бар до краја првог полувремена. Могуће су и модификације највећег дозвољеног броја странаца у екипи.

Случај Смедерево
Иако је одлучено да нема испадања у нижи ранг из прве две лиге у Србији, један тим ће ипак морати међу српсколигаше и то СМЕДЕРЕВО. Током сезоне Смедеревци и новосадски „Кабел“ кажњени су одузимањем десет бодова због намештања утакмица, али и недавном одлуком да не могу користити бенефиције проширења за пласман у виши ранг или спас у постојећем. Укратко, Смедеревци за опстанак морају да надокнаде минус девет у последња четири кола и заузму бар 12. место што је само у теорији могуће. Да није било одузимања они би били на 11. месту, а Кабел на првом.
Смедерево у нижем рангу има и даље импликације, јер ће територијално припасти западној групи, што значи још један тим у нижем рангу по табели СЛЗ актуелној, проглашеној као коначна.


Бројнија Прва лига
Предлог Заједнице суперлигаша и прволигаша је да и Прва лига Србије у наредној сезони броји 18 екипа, уз такође двокружни бод систем, 34 кола. Четири екипе ће у виши ранг, стижу „замене“ из четири групе Српске лиге и остаје питање о још два члана. Можда је то шанса за вицешампионе прекинутих лига трећег ранга: Слогу из Пожеге, Будућност Поповац, Бачку 1901 из Суботице и Звездару? Можда у овом случају буде примењена и могућност коју је недавно усвојио ФСС (текст горе).
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa