Инфо

28. мај 2020.28. мај 2020.
КРИВИНА У ОГЛЕДАЛУ

Чекајући Зељу и Маловића

У тренуцима када дечији паркић у Шапцу лети у ваздух, наш град из дана у дан посећују српски министри из редова Српске напредне странке.
Тачно се дешава оно што сам и претпостављао. У недостатку сопствене политике, идеје и програма, локални СНС се ослања на Београд. То није неочекивано, јер кандидат за градоначелника СНС у Шапцу није нико до - Александар Вучић. Шабачки трио фантастикус служи само да на тим скуповима најави своје уважене госте из престонице. Да ли нешто и кажу, ми немамо појма, јер попут већине шабачких медија, ни Глас Подриња није подобан по њиховим укусима и не позивају нас на своје догађаје. Ко зна, можда воде рачуна о нашем здрављу, пошто то нису радили за време трајања епидемије коронавируса. Знају то зубари и аутомеханичари.
Нико у граду на Сави није имао прилику да их види за време епидемије. Посакривали су се у мишје рупе и чекали тренутак када ће се појавити пред људима. Своју кампању су почели тако што су се сликали у другом реду подршке Александру Мартиновићу и Сандре Божић приликом недавног штрајка глађу. Тако смо њих двојицу, шабачких напредњака и посланика, имали прилику коначно да видимо после два месеца у јавности.
Елем, за разлику од огромног броја људи који живе и раде у Шапцу, ја Београд обожавам. Разлози су лични и небитни за ово писаније. Оно што ми је одвратно, то је начин на који тај мој Београд гледа на Шабац. Они, ти министри, боље знају од нас како се живи и ради у Шапцу. Долазе и држе нам предавање, шаљу отровне стрелице, како је у нашем граду одвратно за живот, како 40 и кусур села нема канализацију, како нам је мост стар и пред пуцањем, како нам је лично Прворођени успео да доведе Јазаки пошто претходно није успео да убеди Јапанцем да направе фабрику у Крушевцу… Они у Београду знају да смо ми овде пропали, а они у остатку Србије живе ко на Новом Зеланду, јер су на власти они, а не неко други.
Управо то што раде, вероватно ће их и коштати резултата на изборима. Ово мало година које проводим у Шапцу, а ево је већ дванаеста, схватио сам да су Шапчани веома зезнути по питању дељења лекција са стране. Нарочито када је реч о политици. Тако је прошла и опозиција када је делила лекције о томе што је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић одлучио да изађе на изборе. Зорана Михајловић и Никола Селаковић вероватно знају боље од свих нас да нам је у Шапцу лоше.
Мени јесте веома лоше што знам да у комшилуку имам људе који су бацили у ваздух дечије игралиште и који се радују због тога. Ти људи нису продукт нормалне политике, већ оне насилне која је спремна на насиље са сваким ко се не слаже са њима. Зорана и Никола нису о томе реч проговорили, нити ће преостали државни функционери који намеравају да дођу у Шабац то да учине. Чуди ме да нису Зеленовића окривили да је он дигао у ваздух дечије игралиште.
Нисам веровао да међу њима има и по неко нормалан ко није дошао у наш град да га пљује, и све нас ђутуре. Министар пољопривреде ме је веома изненадио, Наш комшија Бранислав Недимович добро зна шта је и какав је Шабац. За разлику од својих колега није ниједну ружну реч рекао о нашем граду. Уме, стари лисац, да упореди своју Митровицу са нашим Шапцем, не може против себе, а вероватно има мало и онога - стара љубав заборава нема. У изјавама које смо имали прилике да видимо није вређао, већ се само понадао да ће његови садашњи страначки партнери успети да победе у Шапцу.
У граду се увелико причао о томе да ускоро на наш град стићу и “специјалци” са све командантима Зељом и Маловићем. Били су и раније, сећамо се. То може да буде само дар са неба за актуелну шабачку власт. Ти и такви људи само могу још више да распламсају слободарски пркос Шапца. Оне друге бакље увелико пале неки други, али оне не доносе резултат којим се надају Зеље и Маловићи и њихове газде. Бакље у политици су се појавиле са појавом фашизма у Немачкој крајем двадесетих година прошлог века. И никоме ништа добро нису донеле.
Грађани Шапца су привилеговани, јер за разлику од остатка Србије, напредњачким бакљоношама има ко да се супротстави. Богу хвала да постоји барем један град који је способан и спреман да се супротстави бакљама и отровним стрелицама које свакодневно долазе са стране у наш град. Да нема те алтернативе, не би у ваздух одлетело само дечије игралиште, већ цео један град.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa