Инфо

28. мај 2020.28. мај 2020.
Атрактивно за професију, занимљиво за хоби
ПОЧЕЛА ОБУКА ЗА РАД НА 3Д ШТАМПАЧУ ЗА НЕЗАПОСЛЕНЕ

Атрактивно за професију, занимљиво за хоби

Основна обука за рад на 3Д штампачу друга је обука за професионално оспособљавање незапослених коју реализује Савет за запошљавање Града Шапца кроз Локални акциони план запошљавања. Организује се од уторка у Тренинг центру на Летњиковцу, а свих шест предвиђених обука спроводе се са Центром за стручно усавршавање.
Обуку похађају четири полазника. Поред тога што треба да им омогући веће шансе за проналажење посла, познавање рада на 3Д штампачу може се искористити и на друге креативне начине.
-Мој хоби је макетарство, а занимање у тој сфери су ми историјске минијатуре. Приметио сам да на тржишту минијатура у скали размера 1:72 и 1:32 ретке су фигуре из српске историје. Сматрам да ћу, ако завршим ову обуку, можда моћи да испуним свој сан и направим неке минијатуре помоћу 3Д штампача, каже Предраг Поповић из Шапца, технолог фармације, који је без посла већ 10 година.
Обука траје 40 часова и спроводи се на Ултимејкер 3 3Д штампачу, професионалном стоном штампачу високе резолуције.
-Полазници ће се током наставе упознати са хардверском структуром и софтверском припремом за 3Д штампу. Модели ће се израђивати од различитих материјала и биће врло занимљиво видети како се понашају различити материјали у 3Д штампи. Радићемо моделе који се могу користити у медицини, протетици, стоматологији и свему ономе где се данас 3Д технологија користи, навео је Милан Савић, предавач на обуци.
Град је за обуке определио пет милиона динара. Претходна обука завршена је пре десетак дана у ЦСУ када је осам полазника оспособљено за основни рад на рачунару.
-Свака обука се планира у договору са привредницима са којима смо у свакодневном контакту преко Одељења за локални економски развој. Град је за обуке за ову годину издвојио пет милиона динара и очекујемо да се више од 100 незапослених лица доквалификује и себи створи већу могућност за проналажење посла, навела је Виолета Шестић, члан Савета за запошљавање.
Јелена Милошевић, члан локалног Савета за запошљавање, изразила је задовољство што Тренинг центар интензивно живи и што се у њему спроводе програми и мере Савета за запошљавање и Одељења за локални економски развој.
-Још једна група полазника стећи ће нова знања и вештине који ће им помоћи да буду конкурентнији на тржишту рада. Овде долази до изражаја и значај целоживотног учења и стицања преквалификација и доквалификација. Потражња за оспособљеним стручњацима за рад на 3Д штампачима у савременом добу је изузетно велика, навела је Јелена Милошевић.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa