Инфо

28. мај 2020.28. мај 2020.
УЛАГАЊА У ВОДОСНАБДЕВАЊЕ,  ЕЛЕКТРО МРЕЖУ, УРЕЂЕЊЕ ВОДОТОКОВА
БЕЗ ПРЕКИДА РАДОВА И ТОКОМ ТРАЈАЊА ВАНРЕДНОГ СТАЊА

УЛАГАЊА У ВОДОСНАБДЕВАЊЕ, ЕЛЕКТРО МРЕЖУ, УРЕЂЕЊЕ ВОДОТОКОВА

Грађевинска сезона у коцељевачкој општини увелико траје. Радови нису прекидани ни за време трајања ванредног стања а међу најзначајнијим инвестицијама је она у области водоснабдевања. Бунар, који је у претходном периоду избушен, ових дана је на тестирању и такозваном испирању како би узорци воде могли бити послати на анализу.
Такође, завршена је и јавна набавка за изградњу резервоара, новог цевовода и пречистача. Укупна улагања у ову област износиће око 80 милиона динара.
–Што се самог бунара тиче, све је повезано, прикључено, али мора да прође тај период испирања да би узорци воде могли да се шаљу на анализу у Завод за јавно здравље и на основу жељених резултата долазимо у прилику да га прикључимо у систем и ставимо у функцију. Резервоар за складиштење је капацитета готово хиљаду кубика и из њега иде постројење за пречишћавање воде која ће се даље пласирати у систем и стизати до потрошача. Изградиће се нов цевовод од резервоара у Свилеуви до оног већ постојећег, капацитета до 750 метара кубних, који се налази на магистралном путу Шабац-Ваљево. Почетак тих радова очекујемо ових дана- изјавио је председник општине Коцељева Душан Илинчић.
Он је оценио да је реч о веома важној инвестицији за све кориснике пијаће воде, како за грађане тако и за привреду. Очекује се да ће током лета резервоар бити стављен у функцију и на тај начин би били превазиђени проблеми проузроковани недовољним капацитетом водосистема који су се јављали током летњих месеци. Надлежни сматрају да ће нова улагања пружити сигурност, континуирано снабдевање и стабилност система јер је водоснабдевање један од приоритета.

МОДЕРНИЗАЦИЈА МРЕЖЕ
Ових дана интензивно се ради и на унапређењу и реконструкцији електромреже јер је у току замена стубова и каблова. У Зуквама су радови већ завршени а током ове недеље и Дружетић ће добити нове, бетонске бандере уместо старих, дрвених. Реконструкција нисконапонске мреже очекује и кориснике у Малом Бошњаку.
–Тиме ћемо највећим делом затворити целокупан систем што се тиче електромреже, односно ниског напона на територији наше општине где нећемо имати више старих, дрвених бандера, већ само бетонских са самоносећим каблом. Тиме ћемо обезбедити један стабилан напон и континуирано снабдевање електричном енергијом. У Зуквама и Дружетићу смо имали проблема, посебно током пролећа и лета, када имамо јаче ударе изненадних ветрова који проузрокују кварове и вишечасовне прекиде у снабдевању струјом. Са овим радовима то превазилазимо- рекао је Илинчић и додао да је једна од најзначајнијих инвестиција која ће бити реализована у овој области изградња трафоа 110/20 киловолти за коцељевачку територију.

ЗАШТИТА ОД БУЈИЧНИХ ПОПЛАВА
Прекида радова није било ни на притокама Тамнаве које су се прошле године, приликом обилних падавина у јуну месецу, изливале и плавиле делове Коцељеве. Уређење Раснице увелико траје а отпочели су и радови на уређењу Сумијевца, Лукића потока и Лукинца.
–Ушли смо у проналажење најбољег решења и схватили да се морају извести опсежни радови на свим овим водотоцима да бисмо у потпуности заштитили насеље од плављења ових секундарних притока које се уливају у Тамнаву. То подразумева проширивање протицајних профила, сечење растиња, изградњу преграда и бетонирање саме Раснице као и облагање косина каменом- објаснио је председник коцељевачке општине која, захваљујући подршци Владе Републике Србије и државном буџету, у ову инвестицију улаже преко милион евра.

РЕКОНСТРУКЦИЈА ЗЕЛЕНЕ ПИЈАЦЕ И ИЗГРАДЊА ВРТИЋА
Прошле недеље гости општине Коцељева били су представници УНДП и том приликом разговарало се о уређењу, односно реконструкцији зелене пијаце. Како је истакао председник ове општине Министарство за државну управу и локалну самоуправу је препознало значај овог пројекта за изградњу нове зелене пијаце у Коцељеви.
– Сада улазимо у фазу пројектовања, мада смо идејно решење пијаце већ урадили. Али, сада ћемо приступити изради извођачког пројекта за зелену пијацу тако да је и то једна од инвестиција која нас очекује у овој и наредној години- поручио је Илинчић и најавио и наставак активности на проширењу и изградњи вртића.
Пројекат је у завршној фази а у овој локалној самоуправи очекују да ће комплетна пројектна документација бити завршена почетком јуна те ће све бити спремно за следећу фазу.
Показало се да су постојећи капацитети недовољни да одговоре на захтеве свих заинтересованих родитеља који желе да своју децу упишу у обданиште па је стога ова инвестиција од изузетне важности за грађане Коцељеве.

ШКОЛЕ И ДВОРИШТА У НОВОМ РУХУ
У последњих неколико година значајна средства су уложена у реконструкцију и санацију школских објеката. Током епидемије нису престајали ни радови на изградњи фискултурних сала у Каменици и Доњем Црниљеву. Према речима првог човека ове општине у Каменици је преостало постављање пода у сали док су двориште, школске зграде и помоћни објекти у потпуности реконструисани.
–И у сали је све готово осим постављања пода и очекујемо да ће то бити готово у јуну када очекујемо и окончање радова на сали у Доњем Црниљеву. То је већ све у поодмаклој фази. Већ је завршено 90 одсто радова и остали су само унутрашњи у самом објекту- истакао је Илинчић и најавио да ће у току ове недеље бити асфалтиран школски терен у Свилеуви и уређен простор око школе.
Школа је реновирана у ранијем периоду али је простор око ње било неопходно уредити и обезбедити најбоље могуће услове за ђаке у коцељевачком селу у којем је учитељ био књижевник Јанко Веселиновић и у којем су настајале његове прве приповетке.
–Осим тога, у наредном периоду очекује нас и избор извођача за реконструкцију школе у Баталагама, која је у веома лошем стању, а након тога остаје нам још једна коју је потребно у потпуности реконструисати и реновирати, а то је зграда у Дружетићу. Са завршетком те две школе ми ћемо обавити целокупан посао што се тиче реновирања свих школских објеката на подручју наше општине- рекао је Илинчић.

В.Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa