Инфо

28. мај 2020.28. мај 2020.
Одлични резултати
И З В Е Ш Т А Ј са Треће седнице Савета Мачванског управног округa

Одлични резултати

Седници Савета присуствовали: Владан Красавац , начелник Мачванског управног округа, др Игор Драгићевић помоћник директора Завода за јавно здравље Шабац, Зоран Јевђенић, начелник Полицијске управе Шабац, председници општина и представници градова и општина Мачванског управног округа. Седници није присуствовао представник града Шапца.
Тема седнице је била :”Активност Мачванског управног округа у време ванредног стања, сарадња са Заводом за јавно здравље Шабац и Полицијском управом Шабац у спровођењу мера Кризног штаба и Владе Републике Србије”.
Поздрављајући учеснике треће седнице Савета, начелник Владан Красавац је присутне подасетио да је ванредно стање у Републици Србији проглашено 15. марта 2020. године,а укинуто 07. маја 2020. године.
-Цео свет, држава Србија и наш Управни округ водили су велику битку са епидемијом,која још увек траје. Због непознавања саме природе вируса, али и суочавање свих нас са непознатим проблемом,почетак борбе против вируса и епидемије је био доста тежак. Временом се у овој борби све више напредовало. Влада Србије и Кризни штаб су у кратком року донели неопходне мере у циљу заштите живота и здравља становништва,које су локалне самоуправе даље спроводил, уз мере које су саме доносиле у складу са специфичностима своје средине- истакао је Красавац.
Начелник Владан Красавац је укратко сумирао активности Окружног штаба током трајања ванредног стања. То су били свакодневни контакти са Републичким штабом и штабовима у локалним самоуправама,учешће у раду седница штаба, помоћ локалним самоуправама у спровођењу мера Кризног штаба, обилазак граничних прелаза на подручју Управног округа,сарадња са Управом граничне полиције и републичком санитарном инспекцијом. Треба поменути и сарадњу са Војском Србије која је ангажована у обезбеђењу Опште болнице,геронтолошких центара, Ветеринарског специјалистичког института Шабац,Центра за азил у Бањи Ковиљачи, где су били смештени мигранти. Пружана је помоћ локалним самоуправама у обезбеђењу медицинске и заштитне опреме и дезинфекционих средстава.Током трајања ванредног стања догодила су се и два пожара на локалним депонијама у Владимирцима и Коцељеви, који су уз помоћ механизације Војске, ватрогасаца и комуналних предузећа санирана.
Посебно је истакао проблем пољопривредника у Мачви, везано за прелазак преко граничног прелаза Павловића мост, у Републику Српску како би обавили сетвене радове на својим њивама, које се налазе на левој обали реке Дрине.
О свим активностима грађани су благовремено обавештавани посредством медија којима се овом приликом захвалиое на одличној сарадњи.
На крају је апеловао на све присутне да се и надаље примењују мере Кризног штаба ,како би се што пре изборили са епидемијом.

ЗЗЈЗ кључна установа
Др Игор Драгићевић,заменик директора Завода за јавно здравље Шабац, је навео да је Завод за јавно здравље Шабац био кључна установа у време епидемије у погледу свих активнсти које су спровођене.
-Искуства која су током ванредног стања примењивана, стечена су у претходним годинама, када смо се борили са поплавама. Превентивне мере спровођене су много пре њиховог увођења од стране Кризног штаба и резултати нису изостали. Велику захвалност се дугује свим државним органима, посебно МУП-у који је увек брзо реаговао. Брзина издвајања оболелеих лица од здраве популације, њихов стриктан надзор и што брже тестирање кључ су у успешној борби против епидемије. Ветеринарски специјалистички институт Шабац изнео је велики терет радећи анализе узорака, а резултати су добијани истог дана,чиме се допринело брзој реакцији у спречавању ширења заразе. Закључно са 21. мајем под надзором је 518 лица, на територији Округа тај број је 2628 лица, број позитивних је 135, а укупан број узорака који је од почетка епидемије узет на подручју Округа износи 4329- изјавио је Драгићевић.
Према валидним подацима,број новооболелих на 100.000 становника на нивоу Републике Србије је 155,1, док је тај број у Мачванском управном округу 47. Ово су значајно бољи подаци у односу на национални ниво. Зоран Јевђенић,начелник Полицијске управе Шабац, навео је да су свака полицијска управа и сваки припадник дали свој допринос у борби против епидемије, а уложени труд је део свакодневих активности које запослени спроводе. Репресивне мере су предузете према малом броју лица, у односу на укупан број популације на подручју Мачванског управног округа,што значи да су се грађани дисциплиновано понашали и схатили озбиљност ситуације у којој се сви ми налазимо. Пет запослених у Полицијској управи Шабац је заражено вирусом Корона и они су медицински збринути. Заштитне опреме за све запослене је било довољно, јер су МУП и локалне самоуправе помогли да сви они имају потребну заштиту. Овом приликом се захвалио локалним самоуправама на бризи коју су показали према припадницима Полицијске управе.

Представници локалних самоуправа
Зоран Јевтић, председник општине Мали Зворник, истиче да је поред ситних пропуста систем у целини функционисао добро и то треба јавно истаћи и похвалити. Сви државни органи су заједнички деловали у борби против вируса, који је до сада био непознат. Грађани су дали допринос својом дисциплином и одговорним понашањем.
Ненад Бесеровац, председник општине Богатић, поздрављајући све присутне,истиче да се радило онако како је здравствена стука предложила, а Влада Републике Србије подржала. Заражених грађана на подручју општине није било. Захваљује се свима на одговорности и дисциплини коју су током ванредног стања показали. Полицијски службеници су савесно и одговорно поступали,посебно према пољопривредницима, који су у време полицијског часа морали да обрађују своје њиве и одлазе у Републику Српску преко граничног прелаза,како би на левој обали реке Дрине обавили пољопривредне радове.
Весна Марјановић, заменик председника општине Крупањ, је обавестила присутне да је у општини Крупањ било седам случајева заражених вирусом Корона и и два смртна случаја. Мере су спровођене у потпуности, а сарадња између државних органа била је на завидном нивоу. Грађани су били дисциплиновани и одговорни у поштовању мера.
Душан Илинчић,председник општине Коцељева, наводи да је највећи терет током ванредног стања и епидемије поднео Завод за јавно здравље Шабац, пожртвованим радом и стручношћу малог броја запослених. Увек су имали разумевање и стрпљење за локалне самоуправе које су им се обраћале по различитим питањима. Полиција је радила максимално одговорно.Руководиоци у институцијама су својим примером показивали како се поступа ,што су запослени прихватали. Милован Ковачевић, председник општине Љубовија, изражава захвалност свим сарадницима, Владану Красавцу,начелнику Мачванског управног округа, Заводу за јавно здравље Шабац, Полицијској управи, који су заједнички деловали и сарађивали у време трајања и ванредног стања и епидемије. Све службе су функционисале добро.Било је ситних проблема,а стечено је значајно искуство.
Милорад Милинковић, председник општине Владимирци, истиче добру сарадњу са свим надлежним органима,полицијом, начелником Мачванског управног округа, Заводом за јавно здравље Шабац. Посебно наглашава велико ангажовање начелника Владана Красавца приликом санирања пожара на локалној депонији, који је трајао седам дана и који је локализован уз помоћ механизације војске и ватрогасне јединице. Привредни субјекти су у време ванредног стања финансјиски помогли донацијама које су коришћене за најсиромашније житеље и пензионере, а ЕПС је донирао преко два милиона динара за дигитализацију ренген апарата, који је био ван употребе више од десет година. Велику опасност су представљали повратници, њих око 2000. Евидентирано је 10 позитивних случајева, а једно лице је преминуло. Фабрика Проџети, која запошљава 400 радника и добија сировину из Италије, током ванредног стања је обуставила рад.
Дејан Сталовић,градски менаџер у граду Лозница, као заменик команданта Градског штаба захваљује се сарадницима из здравственог система, Полицијској станици Лозница која је сјајно обављала задатке /у једном тренутку је било чак 4000 лица под надзором/, начелнику Владану Красавцу. Број заражених од 38 људи је мали у односу на број становника који живи у Лозници. Од првог дана Лозница је отворила кол центар, ангажовани су волонтери, једном седмично је рађена дезинфекција свих институција о трошку града и ресурсима града, водовод је отпочео производњу натријум хипохлорита,који је даље дистрибуиран привредним субјектима,заштитна опрема је обезбеђена и дистрибуирана великом броју корисника по потребама које су исказали Кризном штабу, грађанима је подељено 13 хиљада пакета помоћи уз које је дељена и заштитна опрема. Мишљења је да су све локалне самоуправе и Мачвански управни округ у целини прилично добро реаговали у овој ситуацији.
Закључујући трећу седницу Савета начелник Мачванског управног округа Владан Красавац са поносом је истакао да је на нивоу овог Управног округа мали број оболелеих и преминулих лица у односу на број становника, што је последица квалитетног рада свих органа и институција,њихова сарадња и координација са државним органима и дисциплиновано и одговорно понашање грађана који су стриктно поштовали наложене мере.
На самом крају седнице Савета Мачванског управног округа, начелник Владан Красавац је уручио захвалнице командантима градских и општинских штабова локалних самоуправа за успешну сарадњу у време ванредног стања и епидемије COVID-19.
Захвалио се учесницима седнице на информацијама које су презентовали и члановима Савета Управног округа на дискусији која је била садржајна.

ЗАКЉУЧАК СА СЕДНИЦЕ САВЕТА
Све локалне самоуоправе у Мачванском управном округу су у највећој мери испоштовале одлуке које су у циљу заштите живота и здравља грађана и спречавања ширења епидемије COVID-19 донете од стране надлежних државних органа.
Сарадња и координација органа и институција на подручју Мачванског управног округа била је на изузетно високом нивоу.
Становништво Мачванског управног округа је у високом проценту дисциплиновано и одговорно поступало и спроводило наложене мере.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa