Инфо

28. мај 2020.28. мај 2020.
Библиотека поново ради
БОГАТИЋ

Библиотека поново ради

Народна библиотека “Јанко Веселиновић”Богатић је своја врата за кориснике, после више од месец дана непланиране паузе, због корона вируса поново отворила 22. априла ове године. Сходно препоруци Републичког кризног штаба, покренули су дневне активности, али уз мере заштите и поштовања прописа.
- Ипак, значајан број заказаних активности је отказан. Промоције књига, радионице, школица страних језика и друге активности које подразумевају окупљање већег броја људи, морале су бити отказане, или бар до периода када ће бити проглашен крај пандемији вируса, каже директор библиотеке Катарина Лазаревић и наставља : “Нисмо мислили да ћемо толико недостајати корисницима. Први дан након отварања и најаве да почињемо са радом са корисницима, имали смо више од седамдесет корисника који су узели нове књиге и вратили већ позајмљене. Били смо више него срећни због тога. С друге стране и забринути јер и данас нема података нити доказа да ли се вирус преноси преко књига. Ипак имамо правило које поштују све библиотеке па тако и наша, а то је да свака враћена публикација мора да се држи ван фонда бар 72 сата, да га не би контаминирала. Корисници се навикавају на нова правила. Не улазе без маске, а углавном долазе са припремљеним списком публикација које желе да изнајме, каже на почетку разговора за “Глас Подриња”, директорица библиотеке Катарина Лазаревић.
У Народној библиотеци “Јанко Веселиновић” Богатић тренутно има 1.870 чланова. Највећи број њих има између 18 и 60 година.
- Због такве старосне структуре корисника предвидели смо за старије да ако не желе да се излажу било каквом ризику могу потпуно безбрижно у библиотеку доћи од седам до осам ујутро и од седам до осам часова увече, истиче Лазаревићева.
Нових седамдесет корисника добило је своје чланске картице на Дан библиотеке 13. мај.
- Имали смо рођенданску акцију бесплатног годишњег чланства, на коју се одазвао прилично велики број суграђана. То може да буде индикативан податак. Растужило би ме да је тако, да наши суграђани немају новац и да им је овај доступан део културних садржаја у ствари недостижан. Ипак, срећни смо ако можемо и на тај проблем да одговоримо у складу са нашим могућностима и да колико толико помогнемо суграђанима и нахранимо њихову глад за читањем и проучавањем. На крају крајева текве акције и постоје због њих. Поносни смо и на то што мислим да смо једина библиотека у окружењу која даје бесплатно чланство за децу осмогодишњег узраста, закључује директорка и истовремено примећује да љубутељи књиге највише читају северноевропске ауторе криминалистичких романа, а одмах иза њих су и домаћи савремени аутори. С друге стране веома је читана и популатна психологија.
- Трудимо се да стално “освежимо” фонд новим насловима, поштујући правила библиотечке струке али и укус наших корисника. Врло често се дешава да нам корисници изражавају одушевљење због неких наслова, које су могли да пронађу само код нас, потенцира на крају разговора наглашавајући да ће се понашати у складу са ситуацијом у нади да ће проблеми због вируса што пре проћи.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa