Инфо

28. мај 2020.28. мај 2020.
САДА СЕ СВЕ МЕЊА
ОДБОЈКА: МИЛОШ АНТОНИЋ

САДА СЕ СВЕ МЕЊА

Од почетка године се говорило о вирусу Корона, знало се да је неизбежно да се појави у целом свету, али као да је мало ко очекивао импликације на уобичајене токове. За неколико дана су се спортисти, са стандардног рада суочили са дугом паузом, а негде и са тренутним прекидом сезона, променама уговора. Један од оних који је осетио такав „заокрет“ је и наш суграђанин, одбојкаш који већ дуго наступа у иностранству Милош Антонић, доскорашњи члан румунског „Дежа“.
- О вирусу смо знали мало или нимало, углавном смо знање базирали на информацијама из медија. Тренирали смо и радили по уобичајеном темпу, да би нас у једном тренутку известили о ситуацији и одлуци, најпре да се прави пауза са тренинзима, али убрзо и објавом да је сезона окончана.
Колико се у Дежу, на свакодневном плану осећао страх?
-Постојао је страх, страх од болести, али и непознатог. Пратили смо и у Дежу информације о броју заражених у свету и Румунији и како је он растао, аутоматски се и паника више осећала. Спроведене су одређене мере, али пре свега су људи реаговали другачије. Пре одлуке о забрани кретања, многи старији становници су се повукли у своје домове и стриктно се придржавали свих мера заштите.
Румунија је међу првим државама донела одлуку о прекиду шампионата?
-Што се одбојке тиче, мислим да су у Немачкој први донели одлуку о прекиду сезоне, потом још неке државе, а затим и Румунија. Саиграчи и ја првих дана смо били у шоку, јер је тек следио плеј оф, најважнији део лиге и треба времена да се прихвати како га неће бити и да ће све припреме, прогнозе, предвиђања, па и снови ове сезоне остати без епилога. Дешавало се много тога дан за даном. Последњи меч смо одиграли 18. марта, а потом су нас обавестили да не излазимо из станова. Верујем да је ово једина исправна и могућа одлука, но жал је остао.
Због чега је остао посебан жал?
-Иза нас је изванредна сезона. Деж је млад тим који је освојио високу пету позицију, изнад свих очекивања. Иако у плеј офу не би били оптерећени великим амбицијама, имали смо велико самопоуздање, одличну атмосферу и верујем да би могли до још неког великог резултата. Нажалост све остаје на претпоставкама.
Иако ниси имао обавеза, већи део ванредног стања си провео у Дежу?
-У Румунији сам био са породицом и заједно смо одлучили да је најбоље остати ту и сачекати да се ситуација побољша. Није било никаквих проблема што се тога тиче, имали смо решено питање стана, боравишне и радне дозволе. Вратили смо се по добијању одобрења Конзулата Републике Србије, наравно уз тестирање и мере самоизолације по повратку.
Хоће ли прекид имати импликације на непрофитабилне спортове?
-Бојим се да ће остати велике последице по одбојку. Неки клубови се неће опоравити, многима са мањим буџетима, наредна сезона ће бити борба за егзистенцију и много тога ће се променити. Конкретно, у Румунији, Министарство спорта је донело одлуку да се играчима исплати до 18. марта све по уговору, а потом да за остале месеце добију 70% просечне бруто плате у Румунији.
Да ли си још члан екипе чији си дрес носио до марта?
-Све се мења и по питању мог ангажовања. Почетком фебруара смо преговарали, договорили све детаље и остало је само да се потпишем продужење уговора. Ипак, убрзо је почела епидемија и све је „пало у воду“. Тренутно сам слободан играч, већ сам добио неке понуде, али нисам за њих сада заинтересован и очекујем да током лета одаберем шта је најбоље за породицу и мене.

Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa