Инфо

4. јун 2020.4. јун 2020.
Шабац, зелени град
НОВИ ТИМ ЗА ШАБАЦ ПРЕДСТАВИО ПРОГРАМЕ
ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ И УРБАНОГ РАЗВОЈА ГРАДА

Шабац, зелени град

Кључ је у трансформацији града у зелени град, а постоји идеја и о формирању трећег трга на почетку Мачванске улице у циљу проширења пешачке зоне. У плану је уклањање свих дивљих депонија на територији града. Једна од мера предвиђа подизање медоносних вртова као помоћ пчеларима
Нови тим за Шабац представио је програме заштите животне средине и урбаног развоја града. Према речима Јелене Милошевић, кандидаткиње Новог тима за градоначелницу, грађани ће бити укључени у све аспекте развоја Шапца.
- Такође, важно је да радимо и на подстицању одговорности и развоју еколошке свести свих суграђана. До сада смо аплицирали на многе пројекте Европске уније, што је тренд који ћемо наставити и у наредном периоду. Сматрамо да многе бенефите у граду можемо очекивати захваљујући средствима из европских фондова, истакла је Милошевић.
Тим за урбани развој планира да уради генерални урбанистички план за град Шабац и сва приградска насеља. Такође, постоји план који уређује и сеоска насеља.
- Када је у питању урбани развој града, кључ је у трансформацији града у зелени град, а постоји идеја и о формирању трећег трга на почетку Мачванске улице у циљу проширења пешачке зоне. У плану је и унапређење услуга јавног превоза, као и развој бициклистичке инфраструктуре, истакла је Ксенија Лукић, координатор Новог тима за урбани развој.
Један од највећих проблема са којима се суочава савремено друштво је брига за животну средину. У Шапцу су предузете бројне активности у циљу очувања и заштите животне средине, а о будућим плановима говориле су чланице Новог тима за заштиту животне средине, Маја Ђурђић и Оливера Кикановић.
- Тим за заштиту животне средине предвиђа уклањање свих дивљих депонија на територији града. Такође, у плану је и озелењавање, сађење топола којима ћемо одвојити индустријску од урбане зоне града, као и проширење гасоводне мреже и субвенционисање грејних тела са смањеном емисијом загађујућих материја, поручила је Ђурђић.
Једна од мера предвиђа помоћ пчелама и пчеларима подизањем медоносних вртова.
- Такође, идеја је да се формира стручни тим који ће бити састављен од правног, здравственог и техничког сектора који ће се бавити решавањем аерозагађења на територији града Шапца. Једна од активности подразумева и набавку уређаја којима ће се вршити мерење концентрације алергеног полена у ваздуху, истакла је Кикановић.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa