Инфо

4. јун 2020.4. јун 2020.
Санирана депонија смећа
МАЧВАНСКИ ПРИЧИНОВИЋ

Санирана депонија смећа

Више од 35 година овде је била депонија смећа. Данас смо уредили ову површину и она је стављена под видео надзор. Организовали смо на подручју Шапца, у сваком селу једном недељно одношење смећа. Желимо трајно решење овог проблема, као што је решен проблем одвођења отпадних вода. То осим у Шапцу нико није урадио
У понедељак су завршени радови на санацији дивље депоније смећа у Мачванском Причиновићу. Отпад који се гомилао више од 35 година представљао је велики проблем за мештане овог села, а наталожено смеће је достизало висину око четири метра. Некадашње ругло села отишло је у заборав, а површина од 60 ари данас је нова плодна ораница.
Током обиласка радова градоначелник Шапца Небојша Зеленовић истакао je да је ово представљало цивилизацијски проблем.
-Више од 35 година овде је била депонија смећа. Данас смо уредили ову површину и она је стављена под видео надзор. Организовали смо на подручју Шапца, у сваком селу једном недељно одношење смећа. Желимо трајно решење овог проблема, као што је решен проблем одвођења отпадних вода. То осим у Шапцу нико није урадио. Нама је важно да људи који овде живе и раде имају уређен живот. Важно је за будућност наше деце. Развој је када уредите дивљу депонију и од ње направите плодну ораницу, развој је када се запосли 11.000 људи у граду, развој је када имате вртиће без листе чекања, развој је када имате школе у једној смени, развој је када за 15 месеци инвестирате 15 милиона евра у инфраструктуру, развој је када наводњавате плодне оранице у Мачви тако да грађани дуплирају своју зараду од пољопривреде- истакао је градоначелник.
Шабац је по његовим речима град који има прилику да се развија најбрже у Србији.
-Шабачка села припадају људима који у њима живе и раде. Верујем да ће грађани 21. јуна изаћи на биралишта и знати то да цене. У другим градовима то ће бити пуко гласање. Овде је прави избор. Грађани ће одлучивати хоћемо ли да имамо град који се најбрже развија у нашој земљи или нећемо? Да ли ће да имају најбоља и најразвијенија села у којима они могу да живе сигурно и безбрижно? С обзиром на чињеницу да смо различитог цивилизацијског нивоа. Ми можемо да бирамо да ли ћемо бити град људи који могу да утичу на развој. Добро је што Шабац и суграђани имају овакву шансу и што могу слободно да гласају и бирају да ли ће ово бити град развоја- додао је градоначелник.
Своје одушевљење због уређења депоније смећа није крио ни члан Савета месне заједнице, Верољуб Арнаутовић.
-Драго ми је да сам дочекао овај дан. Вишегодишњи проблем депоније је решен. Не могу вам описати какво је то ругло било. Плашили смо се заразе и свега осталог због оваквог окружења. Захваљујући Граду Шапцу решили смо један од горућих проблема у селу. Трудићемо се да се поново не нађемо у овој ситуацији. Апелујем на сва околна села да више овде не одлажу смеће. Мачвански Причиновић у последње две године има организовано одношење смећа, које за нас обавља ЈКП “Стари град”-истакао је Аранаутовић.
У Градског управи Шапца планирају да уреде и све остале дивље депоније смећа у граду и околини.
М.Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa