Инфо

4. јун 2020.4. јун 2020.
САРАДЊА СЕЛА И ГРАДА

Реконструкција Дома културе у Штитару

Дом културе у Штитару, односно половина објекта ове некадашње културне установе је изграђена после Првог светског рата. За време Другог је била спаљена од стране Немаца, док је 1958. године поново изграђена уз њихову финансијску помоћ. Десет година касније зграда је поново дорађивана, али су услови рада временом дотрајали. Захваљујући доброј сарадњи Месне заједнице Штитар и Града Шапца недавно је почела његова реконструкција.
-Дом културе служиће као фискултурна сала ученицима штитарске школе. Школа ће радити у једној смени имаће мултифункционалну спортску салу, вртић и трпезарију. Политика да школе буду у једној смени је важна, јер се односи на изједначавање услова живота у селу и граду. Од укупно тринаест школа, пет је већ прешло да ради по режиму у једној смени. Ми имамо најјефтинију и најефикаснију администрацију у Србији, која нам је омогућила да створимо додатан новац, због тога смо у претходних 15 месеци инвестирали 15 милиона евра у инфраструктуру у Шапцу и шабачким селима- рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић приликом недавне посете овом селу и обиласку радова.
-Наше село је пре Другог светског рата имало 30.000 књига. Својевремено смо изводили Кавалерију рустикану (Сеоско витештво) и победили на такмичењу позориша Србије. Штитар је 1940. године имао доктора, стоматолога и биоскоп. Никада није било без фудбалског клуба и фолклора. Све то је нажалост замрло када је ова сала престала да функционише. Сада нам се улазала могућност да село поново оживи. Имаћемо позориште и биоскоп, нови јавни градски превоз на сваких 20 минута. Штитар постаје део града – каже председник МЗ Душан Туфегџић.
У Штитару је у претходним годинама утађено више инфраструктурних пројеката, између осталог и пут Штитар-Табановић.
-Скоро смо завршили асфалтирање свиг улица у селу, остало је још две-три. Оне ће добити асфалт у наредних годину дана. Тренутно приводимо крају пројекат канализације- подвукао је Туфегџић.
Петар Симић, наставник физичког васпитања у Штитару каже да ова капитална инвестиција много значи за развој самог села. Израдом фискултурне сале квалитет образовања се подиже на очекиван ниво, и од изузетног је значаја како за наставнике тако и за ђаке.
-Ово је одличан показатељ сарадње између села и града. Услови за наставу физичког васпитања су били у катастрофалном стању. У зимском периоду ми смо одржавали наставу у једној преуређеној трпезарији од 30 квадрата, а сада добијамо нову од 300 квадратних метара.
Вредност радова на реконструкцији Дома културе је око 14 милиона динара, десет је уложио Град Шабац, а четири МЗ Штитар.
М.Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa