Инфо

4. јун 2020.4. јун 2020.
За сигурност и безбедност
НОВИ ТИМ ЗА ШАБАЦ ПРЕДСТАВИО ПРОГРАМЕ ЗДРАВСТВЕНЕ И СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

За сигурност и безбедност

Дом здравља “Др Драга Љочић” један је од најбољих у Србији када је у питању примарна здравствена заштита и стварање предуслова за здрав живот наших суграђана. Планирамо да отворимо Саветовалиште за одвикавање од пушења, као и Саветовалиште за младе у оквиру кога ћемо радити на едукацији полно преносивих болести чиме ћемо допринети очувању репродуктивног здравља младих. Наставићемо са караванима здравља, како бисмо здравствену заштиту учинили доступном у руралним подручјима. У наредном периоду значајно ћемо проширити капацитете помоћи у кући да бисмо изашли у сусрет најстаријим и болесним суграђанима. Личног пратиоца добиће сва деца којима је потребна та услуга
Протекле среде, Нови тим за Шабац представио је програме здравствене и социјалне заштите. Говорили су координатори Новог Тима за здравство др Јасмина Станковић и др Јован Ћирић и координатори Новог Тима за социјалну заштиту Драгана Милосављевић и Владимир Брковић, као и Јелена Милошевић, кандидаткиња Новог Тима за градоначелницу Шапца.
- Покрет Западна Србија у претходном периоду био је окосница одговорне здравствене и социјалне политике, а постигли смо и значајне резултате. Дом здравља “Др Драга Љочић” један је од најбољих у Србији када је у питању примарна здравствена заштита и стварање предуслова за здрав живот наших суграђана. Средствима из градског буџета подржали смо рад лекара и здравствених техничара, као и инвестиционо улагање у Дом здравља, чиме смо створили добре предуслове за рад ове здравствене установе и доступност услуга здравствене заштите на градском и сеоском подручју. Такође, у претходном периоду вођена је одговорна социјална политика у социјалној заштити наших суграђана, лидер смо по броју социјалних установа и њиховом квалитету, а посебно бих истакла добру умреженост са организацијама цивилног друштва у заштити најрањивијих категорија наших суграђана, истакла је Јелена Милошевић.
- У наредном периоду планирамо да проширимо поље деловања како бисмо одговорили на захтеве свих наших суграђана. Првенствено мислим на свеобухватност акција превентивних прегледа малигних болести, пре свега, карцинома дојке набавком портабилног мамографа, карцинома плућа, као и отварање Саветовалишта за одвикавање од пушења. Планирамо да отворимо и Саветовалиште за младе у оквиру кога ћемо радити на едукацији полно преносивих болести чиме ћемо допринети очувању репродуктивног здравља младих. Подсећам да је Дом здравља „Др Драга Љочић“ укључен у европски пројекат Подржи живот помоћу којег развијамо палијативну негу не само на територији нашег града и сеоским подручјима, него и у целој земљи, нагласила је др Станковић.
Др Јован Ћирић подсетио је на две добре успешно реализоване идеје на иницијативу Тима за здравство - одлуку о финансирању трошкова вантелесне оплодње и оснивање Фонда за лечење деце оболеле од тешких и ретких болести.
-Тиме смо суграђанима помогли да се остваре у улози родитеља, а финансирањем лечења помогли смо онима којима је то било најпотребније. У наредном периоду планирана су предавања за децу о трауматизму и безбедности у саобраћају. Такође, наставићемо са караванима здравља, како бисмо здравствену заштиту учинили доступном у руралним подручјима, посебно онима који су у тешкој материјалној ситуацији и који немају здавствено осигурање, истакао је др Ћирић.
Шабац је пример добре праксе по броју лиценцираних услуга и обухвату суграђана са најразличитијим потребама.
-У наредном периоду значајно ћемо проширити капацитете помоћи у кући да бисмо изашли у сусрет најстаријим и болесним суграђанима, посебно у сеоским срединама. Од значаја нам је услуга становање за младе уз подршку, с обзиром да нам је циљ да омогућимо нашој деци повратак из установа социјалне заштите у родни град. Шансу за кров над главом пружићемо кроз услугу социјално становање у заштићеним условима. Подсећам да смо то учинили за 51 породицу. За маргинализоване друштвене групе планира се увођење социјалног предузетништва, навео је Брковић.
Драгана Милосављевић истакла је услугу личног патиоца намењену деци са сметњама у развоју која је уведена пре три године, као и услугу персоналне асистенције за одрасла лица са инвалидитетом.
-Уз постојање дневних боравака за децу и одрасле са инвалидитетом, направили смо сет услуга намењених корисницима и учинили их доступним свима којима су неопходне, што је значајно за кориснике и њихове породице. У наредном периоду, заједно са фондацијом Хумано срце Шапца развијаћемо услугу намењену деци и младима са сметњама у развоју и аутизмом Предах смештај. За особе са инвалидитетом предвиђен је сет мера, субвенције код јавних предузећа, повластице за превоз у јавном саобраћају и бесплатан базен. Планиране су и мере подршке за незапослене труднице и мајке у постпорођајном периоду у трајању од годину дана.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa