Инфо

4. јун 2020.4. јун 2020.
Шабац коначно поносно излази на реку
Полако се слажу коцкице Сава парка: Након изградње Савске авеније,
следи изградња каналске мреже која ће бранити од поплава

Шабац коначно поносно излази на реку

Близу 2000 нових стабала засадили су Град Шабац и привредници током јесени уз нову Савску авенију и то је само почетак новог Сава парка који треба да постане плућа града, зелена оаза за спорт, рекреацију и културу.
Једино у Шапцу у Саву се испуштају потпуно пречишћене отпадне воде, јер је ово једини град у Србији у којем постоји функционално Постројење за пречишћавање отпадних вода
Где је некада била депонија, сада је Савска авенија, стаза ком Шапчани коначно поносно излазе на реку, која је деценијама била одсечена од града. То је само први корак ка изградњи Сава парка, будуће зелене оазе на 300 хектара уз Саву. Наредни потез је копање мреже канала и језера која ће бранити читав комплекс од поплава. Овим питањем баве се еминентни стручњаци института “Јарослав Черни” из Београда који су у среду грађанима Шапца презентовали како ће изгледати будући Сава парк са прокопаним каналима.

Стварају се нова плућа Шапца
Близу 2000 нових стабала засадили су Град Шабац и привредници током јесени уз нову Савску авенију и то је само почетак новог Сава парка који треба да постане плућа града, зелена оаза за спорт, рекреацију и културу.
Шапчани памте, не тако давну прошлост, када до реке нису могли од депоније.
-Још осећам онај мирис као ружну прошлост. Добро је што се млади тога не сећају. А ваљало би их подсетити. Десетине нових посађених стабала је уз Савску авенију. Прелазим црвени мост, пуца поглед на тврђаву, на огроман слободни простор. Нема ружних зградурина, нема “Шапца на води”. Само поглед. Дар свим грађанима Шапца! Наизглед насумично постављене нове клупе, на десетине. Необичне чесме. Хлад. Млади који трче, игра се кошарка, шетају кућни љубимци, испричао је свој доживљај професор Велимир Кузмановић.
Посебно истиче однос Града према Сави.
-Сава памти, она зна на шта смо личили деведесетих. Сад мирно протиче, види се да јој је лепо код нас. Она је стара чекалица. Она зна да можемо да видимо будућност, али и да можемо да се вратимо у прошлост, каже професор Кузмановић.
Једино у Шапцу у Саву се испуштају потпуно пречишћене отпадне воде, јер је ово једини град у Србији у којем постоји функционално Постројење за пречишћавање отпадних вода. У будућности ову реку, од Новог моста до Кочиног канала чека изградња фанстастичног парка од 300 хектара.
Сава парк подразумева потпуно другачији приступ развоју града на реци у односу на оно на шта су грађани Србије навикли. Најатрактивнија зона у граду опредељена је на корист свим грађанима, а не привилегованим појединцима. Предност имају зеленило, простори за рекреацију и културу у односу на велике зграде и бетон.
Новоизграђена Савска авенија, која ће бити кичма Сава парка, већ има зелене стазе, стазе од природних материјала, нове клупе, чесме. Нису заборављени ни бициклисти, изграђена је нова бициклистичка стаза. Пре неколико дана асфалтирана је и Савска улица која ће бити наставак Авеније и корак више ка Сава парку.
-Авенијом ка Сави Шабац добија божанствено шеталиште које ће грађанима служити као излетиште, место за релаксацију и одмор. Високо развијена свест челника Шапца о потреби да се урбане средине на сваки начин приближе природи резултирала је пошумљавањем и уређењем приобаља Саве. Некад ругло града, постало је понос и пример како се брине о природи и здрављу грађана. Шабац се развија по стандардима који далеко одмичу од уобичајеног за нашу земљу. Нема бетон и зграда, нема распеваних фонтана и осталог декора. Имамо нова плућа града, ново место за разоноду и уживање у природи – тако је Сава парк описала Вера Марђокић Симић, професорка српског језика.
У плану је да се изграде трим стазе у шуми на Старом граду након што буду ископани канали који ће купити подземне воде, како на пролеће нове стазе не би биле поплављене.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa