Инфо

4. август 2011.4. авг 2011.
ИЗМЕНЕ ЗАКОНА О ЗДРАВСТВЕНОЈ ЗАШТИТИ И ЗДРАВСТВЕНОМ ОСИГУРАЊУ

БОЉА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА

Иако су тек у скупштинској процедури, а њихова примена почеће почетком следеће године, измене и допуне закона о здравственој заштити и здравственом осигурању изазвале су велику пажњу јавности. Највећу расправу изазива предложено решење по коме ће медицинска услуга промене пола бити обављана о трошку пореских обвезника. У сенци критика остале норме које нашу законску регулативу приближавају европским стандардима, али и нејасно дефинисан статус здравственог осигурања пољопривредника
Прошле недеље у скупштинску процедуру ушла су два закона из области здравства - измене и допуне закона о здравственој заштити и о здравственом осигурању. Неуобичајено, ови законски предлози изазвали су велику пажњу јавности и пре него што се расправа о њима завршила у скупштини, и пре њиховог усвајања и ступања на снагу. Посебно је занимљиво да се у јавности мање расправља о проширењу права којима се, безмало све категорије становништва обухватају здравственом заштитом и што се стандарди у овој области у великој мери приближавају стандардима који се примењују у Европској Унији. Уосталом, Србија је и ушла у измену постојећих закона о здравстевној заштити и здравственом осигурању да би и ову област прилагодила европским стандардима, што је један од кључних предуслова за стицање статуса кандидата и за преговоре о чланству.
И тако, уместо анализе права која се новим законским предлозима проширују и постају доступна грађанима Србије, акценат је стављен на нека законска решења која изазивају дилеме и отварају простор за различите коментаре и спекулације.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa