Инфо

4. јун 2020.4. јун 2020.
Постани јутјубер
Пронађи свој пут

Постани јутјубер

Најважније је бити свој и пренети поруку. Поента је радити оно што већ најбоље радиш, само пред камером и уживати у сваком тренутку снимања. Технички квалитет снимка је битан, али уколико је садржај добар број лајкова ће се “усијати” без обзира на недостатке
Сви сте већ чули да “уколико желиш нешто довољно јако цела васиона се потруди да то и добијеш”. Али шта је са случајем када се твоји снови подударају са сновима милиона вршњака? Да ли ћете сви бити довољно успешни, или постоје посебни услови за врх, средину и дно?
Шта ако желиш да будеш јутјубер? Који су ти квалитети неопходни да се издвојиш из масе? Какав склоп звезда треба да буде да би постао утицајан и популаран, и да ли је уопште о сазвежђима реч?
Шта о свему овоме мисле Јована, Кети и чланица групе Taste the Бунт. Девојакe које су, више или мање, на самом почетку Јутјуб каријере, али са јасним ставом, поруком и индивидуалношћу?

Јована/ YT канал Zebra
Јована Пантић има 19 година и ових дана завршава средњу Музичку школу “Михаило Вукдраговић”, она је најискуснија јутјуберка од свих наших саговорница. Како наводи у музици и плесу је цео живот, а однедавно је почела да снима за YouTube. План јој је да направи свој бренд и да учествује на различитим пројектима.
Главни адути за успех су јој радозналост, креативност и упорност. Приликом креирања садржаја за саговорнике бира младе успешне спортисте, музичаре, уметнике. Оне од којих сви могу нешто да науче. Када је реч о квалитету видеа, истиче да јој је то јако битно, али при томе не мисли само на резолуцију камере и разиграност кадра, него и на сам садржај.
Постоје људи који верују у њу и сваког момента су јој подршка. За оне који њен труд сматрају глупошћу не мари, јер верује да је реч о особама које у животу немају никакав циљ. Са друге стране, те “неверне Томе” су и нека врста гратис мотива: још више је подстичу да оствари своје снове.
-Циљ ми је да будем срећна у ономе што радим, јер ако радиш нешто што те не испуњава, само себи отежаваш. Срећа и испуњеност послом су најбитнији, све остало ће доћи на своје- поручује Јована.
Када је реч о узорима, Јована их нема.Прати различите људе на друштвеним мрежама, јер верује да од сваког може нешто да се научи. За пет година види себе као девојку која је завршила факултет, изградила свој бренд и покренула неку своју причу.

Кети/YT канал Keti Simic
Катарина Симић, свима у граду познатија као Кети, има 16 година и ученица је средње Економске школе. Главни мото у животу јој је да се људима не треба смејати, већ им помагати, без обзира на његове различитости или путеве које су изабрали.
Кети каже да се разликује од својих вршњака, пре свега због љубави према кухињи, али и због тога што не воли алкохол, односно “води се логиком да жене не треба да се опијају и праве од себе нешто што нису”.
Више верује у контент видеа него у саму технику, прецизније “од технике је потребна само добра воља, телефон има свако”. Идеје су пресудне за успех, али ако од самог почетка желиш “озбиљно” да кренеш потребна ти је камера, лаптоп и осветљење.
Гледа и снима видее из којих можеш нешто да научиш. Воли јутјубере који се баве као и она кувањем, негом и лепотом, модом. Сходно томе и публика би требала да буде блиска њој: људи жељни знања и радознали да сваки дан резервишу за неко ново откриће.
Воли да гледа старије јутјуберке, поготово канал “Лепа сваки дан”. Она јој преноси позитивну енергију, усмери је на прави пут, каже.
Велика подршка јој је породица. Одавно су они препознали у њој жељу за неким јавним послом и афинитете ка јутјубу. Са друге стране ту је и друштво, екипа искрених пријатеља, а за мишљење оних других не мари, јер како наводи: “увек се нађе неко коме твој живот не одговара”.
-Публици не желим да се намећем. Желим да се њихова наклоност спонтано деси. Наравно, ако желиш да се то деси, мораш снимати редовно, што ја тренутно не радим- каже Кети, а ми је потпуно разумемо јер је реч о разиграној личности која има велики број интересовања. У складу са тиме је и њено виђење себе за пет година:
-Тада ћу имати много више знања него сад. Бићу успешна у пословима које волим, јер себе видим на више поља. Увек волим да имам више опција- тврди Кети.

Николина, Сара, Марија и Невена/YT канал Taste
the Бунт
Младе шабачке активисткиње Николина (17), Сара (17), Марија (16) и Невена (18) у догледно време покрећу јутјуб канал који је продукт њиховог пројекта из друштвеног активизма. Као своју особеност наводе одлуку да се посвете раду из којег немају никакву директну корист,односно волонтеризму.
За добар видео су потребна добра камера и осветљење, али пресудни опуштеност, воља и смисао. Квалитет видеа им је јако битан, јер како наводе то је оно што говори о нечјем професионализму, али при томе, опет техника иде у други план, док су у првом садржај и атмосфера.
Интерес им је да привуку што већи број својих вршњака на свој канал, а планирају да снимају теме које се тичу друштвеног активизма, културног садржаја града, занимљивих скечева, интервјуа са неким стручним лицима, али и вршњацима и њиховим интересовањима. Сматрају да ће стећи ширу публику занимљивим темама и добрим маркетингом.
-Узори смо једна другој, а и сви млади активисти су нам инспирација. На овом путу немамо спутавања, само подршку свих пријатеља. Циљ нам је да се забавимо и подстакнемо младе људе да се баве активизмом, а у складу са њим је и наша визија будућности: бићемо оформљена група младих људи који су вољни да мењају друштво и околину у којој живе, групу младих људи од утицаја која ће подстицати друге на активизам- кажу младе “Бунтовнице”.
Зашто баш оне?
Зато што се својом снагом, вољом, идејом и креативношћу издвајају од осталих. Зато што су на почетку и заслужују ветар у леђа. Зато што верујемо у значај и утицај њихових идеја. Зато што Јутјуб виде као место на којем могу нешто да науче. Мало ли је?
T. Трифковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa