Инфо

4. јун 2020.4. јун 2020.
Анализа земљишта за 2020. производну годину
САВЕТ СТРУЧЊАКА

Анализа земљишта за 2020. производну годину

ПССС Шапца ставља на увид свим пољопривредним произвођачима да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде донела уредбу о подстицајима за бесплатно узорковање земљишта. На основу уредбе право на бесплатну агрогемијску анализу земљишта имаће носилац пољопривредног газдинства за максимално 3 узорка односно три катастарске парцеле. Новина у односу на ранији период узорковања земљишта је та да ће узимање узорака на терену подразумевати и узимање ГПС кординате узорковане парцеле
Без анализе земљишта свака прича о биљној производњи би била неозбиљна. Стога ћемо нагласити зашто вршимо хемијску анализу свог земљишта. Услед дугодишњег гајења биљних култура, земљиште се осиромашује природним садржајем хранљивих елемената. Недостатак хранљивих елемената може настати и услед испирања у дубље слојеве земљишта, као и образовањем неприступачних облика за биљку.
Како би постигли очекиване/планиране резултате а истовремено очували плодност земљишта, у савременој пољопривредној производњи, све су већи захтеви за агрохемијским анализама земљишта (садржај укупног азота, фосфора, калијума, калцијумкарбоната, pH вредност и садржај органских материја), као и анализом биљног ткива, а због рационалне прихране култура које се гаје. Исхрана биљних култура се може исправно извести када се утврди расположива колична хранљивих материја у земљишту, брзина мењања количине расположивих хранљивих материја (усвајање, испирање...), и количине хранљивих материја неопходних за прихрану.
Ђубрење директно утиче на плодност и структуру земљишта, регулише трајање вегетације и оптимални пораст вегетативне масе, појачава отпорност култура према ниским температурама, болестима и штеточинама, а доприноси бољој родности и квалитету. Због тога је редовно ђубрење постала обавезна агротехничка мера. Код избора врсте ђубрива и начина примене, морају се уважити како агрономски тако и економски разлози, ради рационализације у производњи.
И овако можемо набрајати дуго добре стране узорковања и испитивања свог земљшта у функцији остваривања што већег квалитета и квантитета својих плодова, јер морате признати да се мали број пољопривредних производа гаји због украса, и није исто добити приносе дупло веће од просека са истим улагањима.
ПССС Шапца ставља на увид свим пољопривредним произвођачима да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде донела уредбу о подстицајима за бесплатно узорковање земљишта. На основу уредбе право на бесплатну агрохемијску анализу земљишта имаће носилац пољопривредног газдинства за максимално 3 узорка односно три катастарске парцеле. Новина у односу на ранији период узорковања земљишта је та да ће узимање узорака на терену подразумевати и узимање ГПС кординате узорковане парцеле.
За све неопходне и потребне информације Молимо Вас да контактирате лабораторију за агрохемијску анализу земљишта на телефон 015/344-606.
Дипл.инг Дарко Симић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa