Инфо

4. јун 2020.4. јун 2020.
Мачва у слици и речи
Представљање фотомонографије Марка Замуровића у Београду

Мачва у слици и речи

Ко хоће да спозна дражи Mачве и њене лепоте, тај мора живети у њој. А ко проживи у њој, тај је лако не оставља, или, ако је баш мора оставити, никад је не заборавља
Нема веће равнице у Србији од Мачве. Она се протеже од Мишара до Дрине, и од највишег врха Црне планине, Видојевице, до Саве. То је простор од дванаест сахата хода. Можеш у дану ходати по Мачви, а нећеш видети једног брежуљка, све је равно као тепсија. Она је богата цура. Све што се у њену црну утробу баци доноси богата плода. Лепа су њена поља када озелене, а још лепша када се позлате злаћаним влаћем. Она вам је као туђинка, не да се сваком познати. Ко хоће да спозна њене дражи и њене лепоте, тај мора живети у њој. А ко проживи у њој, тај је лако не оставља, или, ако је баш мора оставити, никад је не заборавља, записао је најпознатији мачвански писац Јанко Веселиновић пре више од једног века о свом родном крају. Да клице плодне равнице заувек остају у мислима, срцу и животу мештана, случајних путника или намерника сведочи и фотомонографија београдског уметника Марка Замуровића као омаж Мачви.

-Желео сам да прикажем Мачву Јанка Веселиновића, простор омеђен Савом, Дрином и Цером, као што је и писац забележио. Менталитет Мачвана је потпуно дргачији од оног који поседују Београђани. Све се одвија полако, без журбе и то је нешто што ми се свидело. Људи су насмејани и посебно драги - наводи аутор поставке представљене јавности у престоничкој галерији Сингидунум.

Кроз приказ 30 фотографија у виду есеја посматрач има прилику да осети живот, обичаје Мачве, њених становника, док лагано путује плодном равницом, мирном Савом, неухватљивом Дрином, очаран бојама, звуцима, пределима.
-Мајка моје супруге је из Црне баре, те сам на тај начин везан за Мачву. Значајан део времена проводимо тамо, и тако је дошли до идеје да урадимо репрезентативну монографију и пројект је трајао читаву деценију. Желимо да поставку представимо и у другим градовима и покажемо етнолошке и антрополошке специфичности ове регије.

Есенција шабачког краја проткана вињетама свакодневног живота, нескривеног, изворног, колоритног локалног амбијента презентована је јавности главног града, у виду фотмонографије, кроз 200 фотографија смештених у корице личних сведочанства Марка и Марије Замуровић.

-Мачва није само географска одредница, она је спој лепоте природе и духа људи који у њој живе. Захваљујући Марковим фотографијама можемо да спознамо живот онакав какав јесте, без улепшавања. Подсетио нас је на помало заборављену лепоту која нас окружује, мостове који спајају реке, људе. Верујемо да уметност и култура, баш као мостови, повезују, шире заједништво. То су вредности за које се залажемо у Шапцу, и надамо се да ће изложба, као и фотомонографија остати драгоцено сведочанство о нашем времену и свему што нас у њему издваја - истакао је председник Скупштине града Шапца Немања Пајић у свом обраћању на свечаном отварању поставке „Мачва“ у Београду.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa