Инфо

4. јун 2020.4. јун 2020.
Стожери развијеног  друштва
Нови тим за Шабац представио програме образовања, културе и спорта

Стожери развијеног друштва

Нови тим за Шабац представио је програме из области образовања, културе и спорта као важне сегменте својих будућих планова и активности и указао на резулатате из претходног периода у овим областима. На конференцији за медије о поменутим темама говорили су: кандидаткњиња за градоначелницу Јелена Милошевић, координаторке Новог тима за образовање Јелена Ристић и Сандра Мићић, координаторке за културу Татјана Марковић и Јелена Подгорац Јовановић, као и Драган Николић, координатор тима за спорт.
Кључно полазиште у изради програма образовања је стварање бољих услова за одвијање наставе, као идеалном систему за стицање знања, навела је кандидаткњиња за градоначелницу Новог тима Јелена Милошевић.
-Свесни смо да је образовање темељ сваког друштва, те пажњу посебно усмеравамо на ову бласт и тежимо најбољим материјално-техничким условима у којима ће се одвијати сам процес, уз едукацију наставника и деце, како би креирали безбедно и подстицајно окружење за све. Уз образовање култура и спорт су важни делови нашег Програма - додала је кандидаткиња за прву жену града.

Квалитетно образовање за све
Побољшање квалитета образовања и васпитања есенцијални су сегменти Порограма образовања, појаснила је Јелена Ристић и додала да су током претходног периода за ову намену изграђени, или у потпуности реконструисани бројни инфраструктурни објекти.
-У сарадњи са нашим партнерима смо реализовали значајне пројекте као што је реконструкција ОШ “Јеврем Обреновић”, Медицинске школе “Др Андра Јовановић”, изградња фискултурен сале у Натиној школи, а сада тежимо да изградимо централну кухињу као наставак реализације идеје Школе у једној смени. На овај начин би се обезбедила припрема здравих куваних оброка за децу основношколског узраста. Важна нам је безбедност деце, трудимо се да обезбедимо више средстава за набавку додатне опреме за видео надзор. Наставићемо бројне едукације, реализацију пројеката на тему бробе против насиља. За средњошколце планирамо такмичење у оснивању виртуелних предузећа, а за основце апликацију шабачки генијалац. Залажемо се за оснивање фонда за младе таленте као вид константне подршке најбољима у граду.
Координаторка тима за образовање Сандра Мићић истиче да је проширење мреже предшколске установе, изградњом нових и адаптацијом постојећих вртића резултирало да Шабац буде град без листе чекања на вртић, а ова пракса биће настављена и у наредном периоду.
- Планирано је проширење мреже Предшколске установе изградњом новог објекта на територији Северозападне радне зоне, бивша управна зграда биће претворена у вртић у циљу социјализације деце од најранијег узраста. У плану је формирање вртића и група у приградскима насељима, као и у селима, за поједнаке услове децу на целој територији града и због тога смо поносни на јаслену групу у Прњавору.
Драган Николић координатор Новог тима за спорт појаснио је да су пројекти обнове спортских објеката у граду показали да је ово неизоставни део друштвеног живота и развоја града.
-Зграда Соколског дома, Кош клуб, тартан стаза на Градском стадиону, бројна дечја игралишта су адаптирани и резултати спортиста оправдали су улагања. Све поменуто допринело је да је све већи број малишана заинтересовано за спортске активности, што је и наш примарни циљ. Наредни корак је изградња мултифункционалне хале која би задовољила не само потребе градских спорттских надметања, него и бројних манифестација.

Култура у покрету
Заштита културног наслеђа, непокретнх и покретних добара од значаја за историју и идентитет града, уз оснаживање капацитета младих у свим сферама и подршка стваралаштва кроз различите програме потпоре део су програма Новог тима за културу у покрету.
-Сматрамо да је став према култури показатељ не само дограђаја и односа према прошлости, него и према будућности. То је уједно и наша обавеза према генерацијама које долазе. Пројекат „Одрасти уз културу“ смо започели и то ће бити прилика да најмлађи суграђани упознају наше институције и културну баштину. Пажања ће бити усмерена и друге Шапчане. Особама с инвалидитетом, посебним потребама, као и трећег доба, прилагодићемо и омогућити приступ садржајима, Нећемо заборавити уметничка удружења, као ни културни туризам - рекла је координаторка Тима за културу Татјана Марковић.
Један од планова је спомен соба познатим Шапчанима у родном граду, као и оснаживање читалачких навика деце и младих.
- Култура је есенција наших живота, што је разноврснија и богатија, то је боља, а то ћемо показати у Библиотеци, месту сусрета најразноврснијих и најврснијих култура. Идеја је да се невелики простор у Владичанском двору претвори у мини-музеј - појаснила је Јелена Подгорац Јовановић, координаторка тима за културу.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa