Инфо

4. јун 2020.4. јун 2020.
ЕФЕКТНА ЗАШТИТА УСЕВА НА ТЕРИТОРИЈИ ОКРУГА
СИСТЕМ АУТОМАТИЗОВАНЕ ОДБРАНЕ ОД ГРАДА

ЕФЕКТНА ЗАШТИТА УСЕВА НА ТЕРИТОРИЈИ ОКРУГА

У четвртак 28. маја 2020. године начелник Мачванског управног округа Владан Красавац говорио је за Прву Српску Телевизију на тему заштите пољопривредних усева, али и становника Мачванског управног округа, системом аутоматизоване одбране од града.
Пилот пројекат аутоматизације система одбране од града на подручју радарског центра Ваљево, коме припада и Мачвански управни округ, започео је 2019. године. Пројекат је након годину дана окончан опремањем и пуштањем у рад телекомуникационих чворишта Цер, Гучево, Јагодња, Бобија и Немић, преко којих је повезана комплетна мрежа лансирних аутоматских станица са радарским центром Ваљево.
Неопходни грађевински радови су урађени на 58 локација лансирних станица,постављена је лансирна и телекомуникациона опрема и опрема за видео надзор. Упоредо са извођењем радова и инсталацијом опреме, одвијала се и одбрана од града, тако што се дејствовало и са аутоматским ласерима, а стрелци су дејствовали тамо где радови нису били завршени. Довршењем пројекта, добијена је комплетна и ефикасна заштита пољопривредних усева на подручју Управног округа.
Ефекти су видљиви, јер је Мачвански управни округ остао заштићен у односу на јужни део Републике Србије, који је пре кратког времена претрпео значајну штету управо од последица града. Систем противградне заштите финансирало је Министарство пољопривреде,шумарства и водопривреде,које је комплетан систем противградне заштите дало на коришћење Републичком хидрометереолошком заводу.
За град Шабац телекомуникационо чвориште лоцирано је на планини Цер. Систем има дванаест локација на којима су смештене лансирне станице,у највећем делу у селима Поцерине. Појавом градоносних облака радарски систем у Ваљеву реагује и сигнале шаље телекомуникационом чворишту на планини Цер. Свака од лансирних станица је опремљена са девет ракета,које се аутоматски испаљују,па градоносни облаци не долазе у прилику да нанесу штету усевима, пољопривреди и становништву. Овим савременим системом се успешно штите њиве и усеви наших пољопривредника.
Кабинет начелника Мачванског управног округа Владана Красавца

Најновији број

26. јануар 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa