Инфо

11. јун 2020.11. јун 2020.
Добродошао кући, Јевреме
СПОМЕНИК ТВОРЦУ МОДЕРНОГ ШАПЦА СТИГАО У ГРАД

Добродошао кући, Јевреме

Од турске касабе “европејску” варош је направио. Први клавир у Шабац донео, пенџере застаклио, култури и образовању подигао цену. У знак захвалности Шапчани главној улици у граду дају његово име, али тек након вишегодишњег систематског уређења града, великог улагања у културу и ширење европских вредности, Шапчани су се учинили достојним да у само градско језгро поставе монументалну скулптуру творца модерног Шапца, и након скоро 190 година Јеврема Обреновића у Шабац врате
Јеврем Обреновић је поново у Шапцу. Доминира у својој монументалности висине четири метра Цветним тргом испред бившег дома ЈНА. Као што је ова грађевина била симбол једног времена, нови долазак Јеврема у наш град је својеврсни симбол година нове победе европејства над провинцијализмом. Уметнички промишљен и реалистично реализован од стране академског вајара Владимира Товића у народној ношњи из XIX века, Јеврем новог миленијума је, колико сећање на човека творца модерног Шапца, толико и симбол наших дана: Шапца новог миленијума са сређеним трговима, умивеним улицама, познатог по Позоришном пролећу, ШЛФ-у и другим културно/уметничким манифестацијама.

Шта је Јеврем Шапцу значио
“Шабац се на Баиру начинио да ти има шта око гледати...” пише Стеван Живановић-Телемак Вуку Караџићу, само пола године након што је једини писмени брат кнеза Милоша, Јеврем Обреновић за заповедника у Шабац дошао. Управо та његова писменост, отворен дух, жеља и воља за напретком и знањем су од турске касабе начинили“европејску” варош, какву и ми данас у Шапцу препознајемо.
У Шапцу је живео од 1816. до 1831. године. Деценију ипо борио се против конзервативизма и заосталости затеченог становништва. Борио се против оријенталног схватања живота поштујући умне људе и окупљајући у наш град интелектуални крем тадашње Србије. У тој борби највише му је помагала ћерка Анка, али примером своје породице је најбоље народу новитете показивао. Другачије научени, оријенту генерацијама наклоњени, тадашњи Шапчани, ипак, не одолевају новотаријама на дуге стазе, па су се временом нови начин одевања, становања, опхођења, образовања и културних навика овде одомаћили.
-Ангажује инжењере који постављају основе за правилну, урбанизовану изградњу Шапца, гради путеве, доноси уредбе о комуналној делатности... Први пут се у Шапцу уместо традиционалних гусала или фруле могао чути звук клавира, а уместо пенџерли хартије угледати прозорско стакло, или провозати фијакером који је мамио уздахе шабачке господе. И још много чега добио је Шабац међу првима. Изградња Јевремовог конка, једне од најлепших зграда тадашње Србије, претходила је изградњи конака кнегиње Љубице у Београду, а и у архитектонском смислу му је био узор- наводи се на званичној интернет презентацији нашег града о Јевремовом добу.

Како је Шабац Јеврему захвалио
Главна улица у граду носи име Господар Јеврема. Шапчани се његовим добом генерацијама диче и у друштву грађана других градова, по правилу хвале.
Град Шабац је одавно донео одлуку да једна од најзначајнијих личности из историје града добије споменик, али недостајало је времена и спремности. Почетком ове године, постигнут је договор са академским вајарем Владимиром Товићем, а овог јуна Јеврем се вратио кући.
Јеврем се вратио у Шабац који се, напокон, на начин који то заслужује спаја са својом Савом. Град и реку не раздваја више депонија, већ их Савска авенија стапају у једно. Господар Јеврем је дошао у Шабац град савремено обликованих тргова и умивених улица. Једини писмени брат кнеза Милоша Обреновића, се вратио у град који у време глобалне економске кризе не штеди на буџету за културу и у своје окриље прима најистакнутије позоришне, ликовне и музичке уметнике, у град у којем се не цепидлачи са издвајањима за младе и надарене ученике и студенте.
Јеврем се вратио у Шабац који негује његове вредности.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa