Инфо

11. јун 2020.11. јун 2020.
ДОБИТНИЦИ АПРИЛСКИХ НАГРАДА ЗА 2020. ГОДИНУ
ГРАД ШАБАЦ

ДОБИТНИЦИ АПРИЛСКИХ НАГРАДА ЗА 2020. ГОДИНУ

У категорији Укупан развој и промоција града Шапца, Априлска награда буде додељена шабачком музичком бенду Гоблини и спортској породици Фајфрић. У категорији Развој демокртаских вредности и поштовања људских права и слобода, Комисија је Априлску награду доделила узбуњивачу из Ваљева, Александру Обрадовићу. У категорији Развој села, пољопривреде и месних заједница као средишта одлучивања људи о побољшању услова свога живота и рада, Априлска награда додељена је МЗ Прњавор и пољопривреднику из села Криваја код Шапца, Живодару Алексићу. Априлске награде града Шапца за 2020. годину, награђенима ће бити додељене у склопу манифестације откривања споменика Јеврему Обреновићу, у суботу 13. јуна
Због специфичне ситуације изазване епидемијом новог коронавируса у нашој држави, али и проглашењем ванредног стања 15. марта на територији читаве државе, обележавање Празника града Шапца (22. април) и додела Априлских награда за 2020. годину били су одложени на неодређено време. Како су мере заштите у борби против овог вируса, у другој половини маја почеле полако да попуштају, тако су се почели стицати услови за бављење овим значајним темама. Да се ипак не би пропустио корак у обележавању овог значајног датума за Град, што подразумева и доделу Априлских награда, Комисија за доделу Априлских награда града Шапца расписала је 21. маја Позив за доставаљање предлога кандидата за доделу Априлских награда за 2020. годину. На позив је пристигло 13 пријава у три категорије за које се додељује Априлска награда.
На седници Комисије која је одржана 8. јуна 2020. године, Комисија је одлучила да:

Развој и промоција града: Гоблини и породица Фајфрић
У категорији Укупан развој и промоција града Шапца, Априлска награда буде додељена шабачком музичком бенду Гоблини и спортској породици Фајфрић.
Гоблини су шабачки панк рок бенд, који се на музичкој сцени налази скоро три деценије. Постали су препознатљив симбол нашег града, а сами Гоблини, без обзира где живели, радили и свирали, увек помињу Шабац као свој град и оповргавају уврежено мишљење да је ограничавајуће бавити се музиком ван престонице. Њихови наступи на Шабачком летњем фестивалу исписали су сјајне странице музичке историје Шапца. Друштвена ангажованост, позив на буђење и слобода изнад свега, својствени су члановима овог бенда.
Спортска породица Фајфрић, је узимајући у обзир све спортске успехе које су чланови ове породице постигли у свету рукомета несумњиво постала најбољи промотер града Шапца. Петар Фајфрић, освојио је златну медаљу на ОИ у Минхену 1972. године, две бронзане медаље на светским првенствима у Паризу 1970. и у Берлину 1974. године, био је члан стручног штаба Металоплатике која је 1986. године освојила Куп европских шампиона, био је веома успешан као тренер ЖРК Медицинар, а од 2012. године је члан Управе ЖРК Медицинар и представља значајан ослонац тренерима и играчицама. Миљка Фајфрић била је успешна рукометашица и оснивач РК Мачва из Богатића. Зоран Фајфрић је био дугогодишњи играч РК Металопластика са којим је освојио титулу јуниорског првака СФРЈ. Био је јуниорски репрезентативац, а шест пута је наступао за сениорску репрезентацију СФРЈ. Тренутно живи и ради као тренер млађих категорија у Норвешкој. Бројним донацијама несебично помаже развој рукометног спорта у Шапцу и Богатићу. Сандра Колаковић, спортску каријеру је започела у ЖРК Медицинар, са којим је освојила скоро све што се могло освојити у млађим категоријама. Била је дугогодишња играчица РК Будућност из Подгорице, освајач бронзане медаље са репрезентацијом СР Југославије на Светском првенству у Италији 2001. године, док је са екипом РК Крим из Љубљане освојила Лигу Шампиона у рукомету 2003. године. Тренутно је шеф стручног штаба ЖРК Медицинар у Шапцу.
Развој демократских вредности:
Александар Обрадовић

У категорији Развој демокртаских вредности и поштовања људских права и слобода, Комисија је Априлску награду доделила узбуњивачу из Ваљева, Александру Обрадовићу.
Александар Обрадовић, радник ваљевског Крушика, узбуњивач и надасве храбар човек који је ухапшен јер је указао на трговину оружјем у коју је умешан и отац министра полиције. Својим храбрим поступком и решеношћу да истраје у борби за истину, Александар Обрадовић је пробудио наду у друштву Србије. Како сам каже: ,,ухапшен је а да ништа није украо, никог није преварио и ништа није слагао”, а све што је рекао је истина за коју постоје докази. Град Шабац високо цени савестан поступак и несебичну борбу за истину Александра Обрадовића јер су вредности којима се Обрадовић руководио – принципи стабилне и просперитетне заједнице у какву расте Шабац.

Развој села:
МЗ Прњавор и Живорад Алексић

У категорији Развој села, пољопривреде и месних заједница као средишта одлучивања људи о побољшању услова свога живота и рада, Априлска награда додељена је МЗ Прњавор и пољопривреднику из села Криваја код Шапца, Живодару Алексићу.
МЗ Прњавор, окупила се око идеје директног одлучивања и показала снагу општег интереса једне заједнице. Кроз јединствен модел којим је Град Шабац омогућио да се сазна шта је права народна воља, мештани Прњавора директно су одлучили шта је најбоље за развој њихове средине. Новац од пореза на имовину, враћен из градске касе, уложили су у уређење центра, асфалтирање улица, постављање тротоара и тако показали шта значи када се моћ одлучивања о трошењу новца од пореза на имовину пребаци у руке грађана. У Прњавору побеђује живот јер су теме стварне потребе грађана. Пробуђена је енергија зато што су грађани схватили да имају моћ да нешто промене и да је њихов глас важан. Тиме се заслужили највише признање града Шапца за развој села, пољопривреде и месних заједница.
Живодар Алексић – Буба, рођен 03.04.1961. године у селу Криваја, где је одрастао и започео бављење пољопривредом којој је и до дан данас остао веран. Производњом јагоде бави се од 1978. године и био је први пољопривредник у селу Криваја (данас познато широм Србије по производњи јагоде), а један од првих на територији града Шапца који је подигао производни засад јагода. Јагоде је у почетку свог бављења овом производњом пласирао на пијаци у Новом Саду и купцима из Босне и Херцеговине који су долазили у Кривају и на газдинству куповали убране плодове данашњег ,,црвеног злата’’ како га Поцерци зову. На његовом имању су 1983. и 1984. године јагоду брала деца из основне школе у Криваји, а он им за узврат плаћао школске екскурзије. Јагоду гаји непрекидно 42 године и међу првим се прикључио акцији Града Шапца у субвенционисању бушења дубинских бунара чиме је решио проблем наводњавања и унапредио своју производњу захваљујући помоћи Града. На његовом имању сваке године у радовима око јагоде посао нађе 12-13 сезонских радника у трајању од око 2 месеца. Подршком Града Шапца проиводња јагоде је знатно омасовљена и убрани плодови јагоде са газдинства Алексића као и других пољопривредника из овог краја завршавају на тржишту Русије и других земаља као нешто најлепше што Србија има да понуди у пољопривредној производњи.

Априлске награде града Шапца за 2020. годину, награђенима ће бити додељене у склопу манифестације откривања споменика Јеврему Обреновићу, у суботу 13. јуна.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa