Инфо

11. јун 2020.11. јун 2020.
Шапчани, одбраните слободу!
Бранко Голубовић Голуб, фронтмен Гоблина за Глас Подриња

Шапчани, одбраните слободу!

Самим тим што имамо господина Небојшу Зеленовића и људе око њега који покушавају да тај град одрже на неком нормалном нивоу не смемо да изгубимо ту битку. Та жеља да све буде твоје од медија, преко општина и градова, мени заиста није јасна
Где год да га је пут однео, Бранко Голубовић Голуб, носио је Шабац у срцу. Рекли бисмо, са пуним поносом. Сваки наступ Гоблина у родном граду био је онај прави, искрени, пун енергије и пун порука. Тако је било и пре неколико месеци када су наступили у пивници Флојд.
И те вечери, поруке које је послао у етар биле су јасне и недвосмислене - Шапчани, чувајте свој град. Данас, десетак дана пред локалне изборе у свој граду, из далеког Амана у Јордану, његова порука је још директнија.
- Да кажем још једном за оне који нису добро чули или схватили што су Гоблини покушали да пренесу, а то је једна једина информација и порука коју желимо да пренесемо - Људи, одбраните слободу, сачувајте свој град - каже Голуб.
Према његовим речима „остало нас је јако мало“.
- Самим тим што имамо господина Небојшу Зеленовића и људе око њега који покушавају да тај град одрже на неком нормалном нивоу не смемо да изгубимо ту битку. Њему владајућа партија ломи точкове на сваком кораку. Он не само да је опозиција, он је у правом смислу опозиција, јер наш драги председник куди многе око себе, али према свима њима не уводи одређене мере и не покушава да им се онемогући да на прави начин воде рачуна о свом граду. Када се прича о Шапцу, види се колико пута су покушавали, па чак и током кризе са Ковидом, да опструирају рад у нашем граду. Председник, дакле, чини све да онемогући Зеленовићу да уради посао како треба и то је знак да се он нега заиста и плаши. За разлику од много других опозиционара о којима се много прича, а ништа се не ради. Неће бити лако, али град неће водити људи који су неуки, људи који једноставно не би требало да буду на одређеним позицијама, који немају ни искуство ни знања, да се баве одређеним пословима. Надам се да ћемо ићи напред и нешто направити од нашег града - истиче Голуб.
Никада није бежао од ангажованих наступа.
- Као људи који се баве уметношћу, као јавне личности, имамо и одговорност пред собом и људима који нас слушају, поштују и цене, да им са наше тачке гледишта предочимо ситуацију онаквом какву ми мислимо да јесте. Да им дамо наше мишљење. Наши концерти су одувек били ангажовани и место на којем су се размењивале идеје, енергија и прича. Ми смо људи из народа, нисмо неко ко продаје памет. Више од пола људи који су били на нашем последњем концерту у Шапцу су људи које ми знамо, са којима смо одрасли. Ти људи су били ту зато што размишљају на исти начин и зато што верују у неке сличне ствари у које и ми верујемо - наглашава Голуб.
По том питању, наставља Голуб, ми смо то увек радили и увек ћемо радити.
- Нарочито у свој родном граду где то није више ни као одговорност, већ лична ствар. У Шапцу је лично. И да будем потпуно искрен, самим тим никада нисмо били претерано ни мажени од било које владајуће структуре, јер увек смо говорили оно што мислимо, а то што мислимо није баш претерано било у истој линији са оним што те владајуће структуре мисле - додаје певач Гоблина.
Према његовим речима, Садашња власт је много тога научила од претходних, а то је да покушају да са свима одрже позитивну атмосферу и да имају добар однос са свим глобално великим силама.
- Ми нисмо Швајцарска, али повиновати се нечијим интересима, а не својим, питање је егзистенцијализма, преживљавања. Ми немамо никакав став, немамо позицију ни према чему. Као, добри смо са свима, удовољавамо свачијим апетитима, а не видим шта ми ту добијамо. Економски гледано, земља је скоро па продата. Имамо неке компаније које долазе, али начин на који долазе и на који су стимулисане да дођу је практично из нашег џепа - истиче Голуб.
Он верује да су све те приче лажне представе о земљи која све више тоне, и не само економски, већ и морално и културно.
- Не постоји интерес да се било шта ради већ се само размишља о томе како да се остане на власти а део људи који те подржава да добију неки део колача како би га и даље подржавали. Свака демократска држава поштује опозицију, а код нас имамо пресију. Та нека жеља да све буде твоје од медија, преко општина и градова, мени заиста није јасна - закључио је Голуб.

Тренутно у Јордану
Голуб тренутно живи у Јордану, тачније у Аману. Ради за хуманитарно крило Европске уније на помоћи сиријским избеглицама који у овој земљи има 650.000.
- Људи не знају много о Јордану. Живим у земљи која има исти број становника као Србија. Када је реч о актуелној ситуацији само желим да кажем да у Јордану имамо 808 случајева Ковида 19, и само девет умрлих. Овде су овом проблему заиста приступили на начин на који је то стррука наложила, на најбољи могући начин - каже Голуб.


Нада се концертима
Када је реч о новим концертима Гоблина, Голуб се плаши само једне ситуације.
- Међународни саобраћај у Јардану још не ради. Има неких најава да би могао да крене у јулу, али то није званично потврђено. Не бих волео да се нађем у ситуацији да нас неко позове да имамо концерт, а ја не могу да изађем из Јордана. Велика је бол у срцу када знаш да си урадио добар посао са новим албумом, а не можеш да свираш. Наш албум је проглашен за албум године, док је песма „Ти си тај“ проглашена за песму године. Надамо се да ћемо бити у прилици да оно што смо урадили најпре у Новом Саду, затим у Шапцу, ускоро имати прилику да наставимо, а то су концерти - додаје Голуб.

Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa