Инфо

11. јун 2020.11. јун 2020.
Кроз историју Шапца на бициклима
ЗАЈЕДНИЧКА АКЦИЈА НАРОДНОГ МУЗЕЈА И УДРУЖЕЊА “ВОЗИ УЛИЦЕ”

Кроз историју Шапца на бициклима

Удружење “Вози улице” промовише вожњу бицикла по граду. Иако је иницијатива овог пута покренута од стране Народног музеја из овог удружења поручују да су отворени и за сарадњу са другим институцијама
Међународни дан бицикла од пре две године се обележава 3. јуна. Тај повод Народни музеј Шабац је искористио да изађе из објекта и да кроз туру на бициклима представе суграђанима историјске и културне локалитете. Догађај су организовали са удружењем “Вози улице”.
-Тражили смо начин да изађемо ван својих зидова и упустимо се у ближу комуникацију са грађанима који можда немају навику да уђу у Музеј. Помислили смо да је Међународни дан бицикла права прилика за то. Наши кустоси Бранислав Станковић и Гордана Ковић говорили су о Бенској Бари као најстаријем праисторијском археолошком налазишту у Шапцу, затим о Старом граду и Тврђави, прошли смо кроз центар, причали о ономе што је видљиво од споменика културе из 19. века и касније. Сматрали смо да је ово добар начин да суграђани упознају Шабац за 40 минута, а да прођемо кроз неколико векова, рекла је директорка Народног музеја Нела Тонковић.
Удружење “Вози улице” промовише вожњу бицикла по граду. Иако је иницијатива овог пута покренута од стране Народног музеја из овог удружења поручују да су отворени и за сарадњу са другим институцијама.
-Ово је био подстицаја да покренемо прву овогодишњу вожњу, после зимске паузе. Данашњи дан вреди обележити. Наше удружење је настало из потребе да укажемо на значај вожње бицикла у граду и бавимо се урбаним бициклизмом, рекао је Марко Гавриловић из удружења “Вози улице”.
Тури се придружио и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, који је често истицао да је управо бицикл његов први избор за вожњу по Шапцу.
-Искрено подржавам ову идеју. Фантастично је да Шапчани могу да добију информације о богатој историји нашег града тако што ће се на свом бициклу провозати са кустосима Музеја. Бицикл је модерно превозно средство и ми смо један од градова који има највеће учешће бициклиста у редовном саобраћају, чак 16 одсто наших грађана вози бицикл. Са изградњом нових бициклистичких стаза по граду, а планирамо да изградимо додатних 30 километара, ми бисмо били шампиони у Србији по учешћу бициклистичког саобраћаја. Сви већ знају да је Шабац шампион развоја. Развој је и када чувате животну средину и када имате највеће учешће бициклиста у саобраћају. Развој је када имате најмање емисије штетних гасова и еколошки превоз на гас. Сви треба да будемо поносни, да још развијамо Шабац, да живимо још боље. Шабац је наш, рекао је градоначелник Зеленовић.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa