Инфо

11. јун 2020.11. јун 2020.
Шабац поново за пример другима
ПОЧЕЛА СА РАДОМ “ДЕЧЈА ТРИ ПЛУС КУЋА”

Шабац поново за пример другима

Сваког радног дана, у периоду од 7:00 до 15:00, родитељи троје и више деце на два сата, бесплатно, могу децу оставити на чување стручном особљу. Услов је да су породице власници “Поносне три плус картице”
-“Дечја три плус кућа” која је отворена у Шапцу прва је у свету овакве намене, рекао је на отварању играонице “Коцкица” Владица Гавриловић, председник Покрета “Три плус”.
Прошле недеље је у Шапцу почела са радом прва “Дечја три плус кућа”, а свечано отварање било је у суботу. Сваког радног дана, у периоду од 7:00 до 15:00, родитељи троје и више деце на два сата, бесплатно, могу децу оставити на чување стручном особљу. Услов је да су породице власници “Поносне три плус картице”, а таквих породица је у Шапцу тренутно више од 800.
-Сваку кућу слога гради. Пројекат је предлог Покрета “Три плус” Граду Шапцу, који је Град Шабац предложио Влади Републике Србије и дошло је до заједничке реализације. Ово је пример како сви треба да се сложимо, а када се то деси онда ћемо и да се умножимо. Имамо обавезу да сачувамо Србију, која нестаје. Покрет “Три плус” успешно са Градом Шапцем реализује заједно све идеје. Пројекат је осмишљен тако да растеретимо родитеље када имају неке обавезе. Ако мајка мора на разговор за посао, или једно дете да одведе код лекара, јавља се проблем где да остави другу децу, навео је Владица Гавриловић приликом свечаног отварања играонице.
Децу ће чувати стручна лица, а дневно до 60 деце може бити у играоници, у групама од по 15. Иако је основна идеја да родитељи могу да оставе децу на чување када имају обавезе, они то могу учинити и само да би се деца играла и дружила. Бројне су породице са више деце која својим најмлађим одлазак у играоницу могу да приуште само када их одведу на неки рођендан. Такође је и велики број деце која у најближем окружењу немају вршњака за дружење. “Дечја кућа” је отворена за све њих, а садржаји које нуди су прилагођени и веома малој деци, као и оним нешто старијим.
Због ограничених капацитета потребно је дан раније пријавити у које време и колико деце ће доћи у играоницу. Деца не би требало да буду старија од 10 година.
-Играоница “Коцкица” сада је у новом објекту на новој локацији, на углу улица Вука Караџића и Браће Недића. Родитељи троје и више деце, власници “Поносних картица” треба дан раније да се најаве на број телефона 680-444 и заговоре чување деце наредног дана на два сата. Уз надзор стручног лица безбрижно могу оставити своје дете. Објекат је рађен по свим стандардима, наменски за играоницу. Власници “Три плус” картица имају попусте и на прославе рођендана у овој играоници. Васпитачице ће бринути о деци и формираће групе до 15 деце. Поносни смо као Град на овај пројекат и ову играоницу, рекла је координатор пројекта Славица Копрић и најавила да ће се изнад играонице ускоро отворити и теретана како би родитељи могли да вежбају док се деца играју.
Шабац је део новца за финансирање пројекта добио из Кабинета министра без портфеља Славице Ђукић Дејановић, док је део финансиран из буџета Града. Укупна вредност пројекта је готово 500.000 динара.
-Град Шабац је један од првих који су се укључили у причу “Три плус” и како да помогнемо породицама са троје и више деце. Поносан сам што се прва “Дечја кућа” отвара баш у Шапцу. То показује став нашег Града, који би требао да буде и став целе Србије, а то је да без породице и деце ми немамо будућност. Ово је најважније питање за нашу генерацију. Има да нас има, изјавио је Божидар Катић, члан Градског већа данас на отварању “Дечје куће”.
Играоница је требала да почне са радом 1. априла, али је све одложено због епидемије коронавируса.

Весна Керкез Грбић, мајка Николине, Вукашина и Катарине, задовољна је условима у играоници и каже да ће сигурно користити најновију услугу која је омогућена власницима “Три плус картице”.
-Били смо у играоници на рођендану и услови су одлични. Сигурно ће ми ова услуга значити, поготову за двоје млађе деце. Иако има ко да их чува, од септембра када будем имала више обавеза доводићу их и овде. Наравно, највише ће значити онима који немају где да оставе децу док обављају неке обавезе. Најавили су и отварање теретане на спрату, па када то буде готово ићи ћу тамо, а деца ће се за то време забављати у играоници. Знаћу да има ко да брине о њима и да им није досадно, каже Весна Керкез Грбић.


М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa