Инфо

18. јун 2020.18. јун 2020.
Зеленовић: Нико не може да  заустави план да деца иду  у школу у једној смени
У свакој школи у Шапцу деца ће добијати здрав оброк

Зеленовић: Нико не може да заустави план да деца иду у школу у једној смени

План да сва деца у шабачком крају иду у школу у једној смени почео је да се остварује – већ је пет школа прешло на једносменски режим рада, а спрема се још једна, Основна школа “Мајур” која се тренутно шири и где се гради фискултурна сала. Доградња чека и Основну школу “Јеврем Обреновић” у којој ће 900 ђака похађати наставу у једној смени. План је да се изгради нова зграда која ће бити повезана са старом где ће бити нове учионице али и кухиња са трпезаријом у којој ће деца сваки дан добијати здрав оброк
Идеја је да школа постане центар учења, да ђаци све своје задатке завршавају у школи, а да код куће имају слободно време за породицу и игру.
План да сва деца у шабачком крају иду у школу у једној смени почео је да се остварује – већ је пет школа прешло на једносменски режим рада, а спрема се још једна, Основна школа “Мајур” која се тренутно шири и где се гради фискултурна сала.
Доградња чека и Основну школу “Јеврем Обреновић” у којој ће 900 ђака похађати наставу у једној смени. План је да се изгради нова зграда која ће бити повезана са старом где ће бити нове учионице али и кухиња са трпезаријом у којој ће деца сваки дан добијати здрав оброк.

Деца најпродуктивнија преподне
Међутим, када се говори о плану за школе у једној смени, није реч само о радном времену школе, већ о сасвим новом приступу образовању које се темељи на идеји да школа постане центар учења, односно да ђаци све своје задатке завршавају у школи, а да код куће имају слободно време за породицу и игру. У школи ће остајати дуже јер ће домаће задатке радити са наставницима и учитељима, због тога ће имати и здрав оброк. То је разлог што ће Јевремова школа доградњом добити и кухињу са трпезаријом од 200 места. Професорка из ове школе, Јелена Јеврић, објашњава да је тренутни концепт образовања превазиђен јер је приступ предавачки, а да ђаци тек код куће уче оно што су наставници предавали.
-Концептом школе у једној смени то се мења. Ми добијамо простор за индивидуални рад са ђацима и они у школи завршавају све своје обавезе. Код куће могу да буду само деца, а родитељи више не морају да уче са њима већ добијају време да се баве игром, васпитавањем и дружењем, прича Јелена Јеврић.
Она додаје да је једносменски режим рада добар и због тога што су деца најпродуктивнија у преподневним сатима.
-Пре подне ћемо користити за наставу, деца ће онда имати здрав оброк, слободно време и физичку активност, а после тога индивидуални рад са сваким дететом када можемо свакоме да се посветимо и научимо оно што је била тема предавања. Тако школа постаје центар учења, не наставе, а родитељи добијају прилику да буду само родитељи, истиче Јелена Јеврић.
Нова Јевремова школа имаће и модерне просторије за дружење, позоришне представе, изложбе, а проширење неће оштетити зелене површине у дворишту јер је боравак у природи важан део концепта “школе у једној смени”.

Да се врати
значај породици
За градоначелника Небојшу Зеленовића то је ниво какав заслужује школа у 21. веку.
-Да вратимо значај породици, а да истовремено подигнемо школу на ниво који заслужује, да имамо модерне школе за 21. век, објашњава Небојша Зеленовић укратко.
Он додаје да ништа неће зауставити тај план и да очекује да ће заједно са професорком Јеленом Јеврић спровести пројекат.
-Јелена Јеврић је прави стручњак за те ствари. Као угледни професор који пише уџбеник из историје за основну школу, као неко ко је успешно водио школу Јеврем Обреновић и неко ко је неправедно и незаконито смењен. Међутим, то не спречава да се стручни и важни људи укључе у решавање најважнијих ствари у нашем граду и ја очекујем да ћемо Јелена и ја то да радимо заједно, каже Зеленовић.
Шабац 20 одсто буџета улаже у образовање, градоначелник истиче да сваки пројекат има за циљ да приближи услове у селу и у граду.
-Шабац је заиста град који се најбре развија у Србији. Развој је када имате уређене школе и све услове за сву децу било да она живе у селу или граду. Развој је када 20 одсто буџета улажемо у образовање – за предшколско, основно и средње образовање. Развој је када имате најбоље људе на најважнијим местима који могу те пројекте да развијају. Треба да будемо поносни на оно што смо урадили до сада. Да још развијамо Шабац, да живимо још боље. Шабац је наш, поручује Зеленовић.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa