Инфо

18. јун 2020.18. јун 2020.
Узгој гљива и  плава економија
Подршка развоју образовања и запошљавања (SEED STEP III)

Узгој гљива и плава економија

Локално партнерство за запошљавање. Стратегија Града. Плава економија будућност. За незапослене жене и младе Града Шапца осигурани грантови. Центар за стручно усавршавање добија простор за обуке, савремену опрему, и транспортно возило за учеснике тренинга
Предузеће “Еко фунги” је јединствено на тржишту у приступу и примени циркуларне економије када је реч о узгоју и производња гљива. Иновативне идеје, поштовање еколошких стандарда база су одговорног пословања поменуте компаније. Своја искуства, знања недавно су представили током едукативног предавања у Тренинг центру Шабац и јавност упознали са примењивим и одрживим системом плаве економије.
-Препознати смо као једини на простору Југоисточне Европе у свом приступу циркуларности и максималном коришћењу целулозног отпада из окружења за потребе производње хране. Уз помоћ иновативне технологије креирали смо машину специјализовану за производњу супстрата без емисије штетних гасова. На овом принципу годишње добијемо сто тона органски гајених шампињона и буковаче - појаснила је Иванка Миленковић, власница и директорка предузећа “Еко фунги” у свом излагању током радионице “Узгој гљива на темељима плаве економије” будућим произвођачима.
Презентација је реализована као наставак пројектних активности Града Шапца и локалног партнерства за запошљавање, потпоре унапређења стручног оспособљавања незапослених и њиховог радног ангажовања уз подршку Аустријске развојне агенције и организације Volkshilfe Solidaritat.
Председник локалног партнерства за запошљавање Немања Пајић истиче да је поменута сесија показатељ доброг, планираног рада локалне самоуправе кроз пројекат SEED Step III и Стратегије развоја људских ресурса Града.
-Овим настављамо обуку незапослених лица у Шапцу. Циљ нам је да оснажимо жене, младе, али и све заинтересоване како би остварили приходе и зараду. Уз едукацију планирана је и подршка за њих како би започели узгој гљива и били успешни произвођачи- закључио је Пајић.
За незапослене жене и младе Града Шапца осигурани су грантови за узгој гљива, док Центар за стручно усавршавање добија додатних 150 метара квадратних простора за различите обуке, савремену опрему, и транспортно возило за учеснике тренинга. Основни и дугорочни циљ пројекта је оснаживање актера у локалној заједници, али и регије применом позитивних примера плаве економије као будућности опстанка екосистема и остваривања прихода.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa