Инфо

18. јун 2020.18. јун 2020.
Удруживање као једина шанса
СОЦИЈАЛИСТИ О ПОМОЋИ ПОЉОПРИВРЕДНИМ ПРОИЗВОЂАЧИМА

Удруживање као једина шанса

Градски одбор Социјалистичке партије Србије у уторак је посетио проф. др Зоран Рајић, редовни професор Пољопривредног факултета у Београду, стручњак у области агро-менаџмента. Заједно су посетили неколико пољопривредних произвођача у Поцерини, са којима су разговарали о потреби измене начина организовања производње, али и самих пољопривредника.
-Суштина је да нашу пољопривреду у наредном периоду што више модернизујемо. Пољопривредници се суочавају са бројним изазовима и њихов број се драстично смањио у последњих пет, шест година. Окружење је такво да ће све мање прихода имати. Просечан приход нашег пољопривредника је сада око 8.600 евра годишње. Када се види шта све морају да плате и шта им остане за живот, нема простора да унапреде своју производњу. Они очекују да им држава помогне, али морају и сами себи помоћи, пре свега кроз неке облике удруживања. Другачије неће моћи да опстану на тржишту. Без организованог наступа на тржишту неће моћи да остваре цену, рекао је Рајић.
Како за пар дана креће и берба малине, према Рајићевим информацијама понуђена цена је 250 динара. Међутим, од хладњачара је чуо да ће просечна цена ипак бити између 180 и 200 динара.
-Пласман је основна ствар. Свако ко покреће неки бизнис прво полази од тога шта може да прода. Ми морамо да урадимо неколико ствари. Ако се гледа са макронивоа, морамо да донесемо закон о тржишту, да видимо да ли је Србија јединствено тржиште или је испарцелисана, да би могле неке мере да се предузму, навео је Рајић.
Кандидат за градоначелника коалиције СПС-ЈС, Алекса Игњатовић је истакао да је један од њихових основних програма да покажу да људи који живе и раде на селу нису заборављени.
-Морамо да дођемо до сваке куће и да им помогнемо, тако што ћемо сагледати све проблеме са којима се пољопривредни произвођачи свакодневно суочавају. СПС се залаже за враћање задруге и задружне производње у свако село. Сматрамо да је то једини начин да пољопривредни произвођачи правилно и равномерно могу да учествују са својим производом на тржишту. Без удруживања и задруга опстанак пољопривредне производње у оваквим условима је немогућ. Повећањем стандарда пољопривредних произвођача стварамо услове да млади остају на селу, баве се пољопривредом, формирају своје породице и планирају будућност, рекао је Игњатовић.
Према његовим речима, долазак проф. др Рајића у ГО је начин да покажу да у свакој области имају стручне људе и тимове који могу да едукују и помогну грађанима.
М.М.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa