Инфо

18. јун 2020.18. јун 2020.
ЗЕЛЕНОВИЋ: ПРИЧА О СОКОЛАНИ ЈЕ ПРИЧА О ШАПЦУ

СИМБОЛ ШАБАЧКЕ МЛАДОСТИ

Соколски дом један је од ретких који су сачувани у Србији. У шабачкој Соколани поникли су врхунски спортисти бивше Југославије. Ова институција данас поново гаји младу спортску породицу рукометаша, стонотенисера, одбојкаша и гимнастичара
Соколски дом у Шапцу грађен је на општинском плацу са великим ентузијазмом, добровољним прилозима грађана, од 1930. до 1934. године. До недавно, унутрашњост зграде била је руинирана, а данас је у потпуности реконструисана.
- Доживео сам ново рађање Дома за који сам целог живота везан. Ово је велика шабачка институција и требало би је сачувати, а наш задатак је да прикупимо бар још хиљаду нових клинаца, поручује шабачка легенда, проф. Јован Кнежевић, који је извео бројне генерације у Шабачкој гимназији, међу којима су и познати спортисти.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић обишао је Соколски дом у суботу и том приликом истакао да му је било интересантно да чује историју ове институције.
- Занимљива ми је прича о познатим људима, атлетичарима, оснивачима, попут господина Туфегчића, Рувидића, брата Јуре, који је дошао из Прага да младе учи спортским вештинама. Време тадашње умногоме сличи на време данашње. Много је младих људи који стичу знања у иностранству, а ми стварамо такве услове у нашем граду због којих ће пожелети да се врате и остану овде, рекао је Зеленовић.
Соколски дом један је од ретких који су сачувани у Србији. У многим градовима је срушен.
- Овде су оштећене две мермерне плоче. На белој су златним словима били уписани живи, а на црној - донари који нису доживели отварање. Такође, разбијена је и плоча на улазу у зграду која је била посвећена краљу Александру Карађорђевићу, од кога потиче идеја соколства.
Краљ Александар студирао је у иностранству и слао младе тамо на школовање, са циљем да се врате. То је била масовна организација, најјача у ондашњој Југославији. Постојали су соколски слетови, од којих је најјачи био у Прагу, где су учествовали и Шапчани. На стадиону који је примао 200.000 гледалаца, такмичиле су се све словенске земље.
У шабачкој Соколани поникли су врхунски спортисти.
- Прича о Соколани је прича о томе како се побеђује, како се праве нормални и добри људи, како се негују историја и традиција, са погледом у будућност. Људи који су основали Соколски дом и засновали спорт у шабачком крају, били су најученији људи тог доба, који су се школовали у Паризу и Прагу. Шабац је шампион развоја зато што води рачуна о културним и спортским вредностима, зато што брине о сваком човеку и његовим потенцијалима. Као што смо сачували Дом војске и обновили Соколски дом и од њега направили модерно здање, исто ћемо урадити и са Градским стадионом. То је Шабац. Требало би да будемо поносни, да га развијамо и даље и будемо још бољи, јер Шабац је наш, додао је Зеленовић.
Соколана поново гаји младу спортску породицу рукометаша, стоно тенисера, одбојкаша и гимнастичара.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa