Инфо

18. јун 2020.18. јун 2020.
Различита мишљена о изборима
ДЕО МЛАДИХ НЕПЛАНИРАНО СТЕКАО ПРАВО ГЛАСА

Различита мишљена о изборима

Стављени смо у јако незгодну ситуацију, где желимо да направимо промену, желимо да утичемо на своју будућност, желимо да се наш глас чује. Сматрамо да имамо много тога да кажемо, али имамо и велики, оправдани страх, где не знамо да ли ће људи желети да нас чују
Пандемија светских размера, одразила се и на број младих који ће први пут у Србији имати могућност да гласају. Избори у Срби требало је да се организују 26. априла, али због корона вируса су пролонгирани за 21. јун. Захвљајући тој чињеници, већи број младих људи, оних који су стекли пунолетсво, имаће право гласа.
Управо код нових гласаче све се гласније поставља питање - ‘’Хоћеш изаћи на гласање?’’ или ‘’За кога ћеш ти гласати?’’. Младе који одговарају на ова питања можемо поделити у четири групе.
Прва група су они који сигурно знају за кога ће гласати и они сигурно позитивно одговарају на ова два питања и активно се боре за своје кандидате. Друга група су особе које политика толико и не занима, немају неки чврст став, изаћи ће на гласање чисто да би гласали. Можда ће гласати за некога за кога ће њихово друштво или за кога гласају њихови родитељи. У суштини, није им битно, само ће изаћи. У трећу групу спадају они који не желе да изађу, које политика уопште не занима, и која је убеђена да је систем корумпиран. По њима, већ одлучено ко ће победити.
Постоји и број новопечених пунолетника који су тотално немотивисани за било који политичку причу из много разлога. Немају никакво миошљење, информисани су на силу, а и нису очекивали да ће моћи да гласају.
- Пунолетства нисмо имали, дочекали смо рођендане са друштвом преко видео позива, свећице гасили феном то онда снимали и постављали на тик ток или инстаграм, и дефинитивно је последња ствар о којој смо размишљали било гласање – рекла нам је једна од другарица која је пре две недеље постала „гласач“.
Млади схватају да сада по први пут имају право гласа, да могу да утичу на политику своје државе, али колико им је стало до тога? Последњих година на вестима слушају само о протестима, корумпираној власти. Купе новине у којима је такође већи део садржаја само политика, иду у позориште и гледају представе које имају политичке мотиве. И онда нико нема право да очекује да се млади људи радује када добију право гласа?
Глас младих није, међутим, не битан. Може нешто променити, може утицати. Млади су будућност, на њима је да граде државу у којој желе да живе, а не да буду део бајке која се свакодневно изнова и изнова чита са разних медија.
- Стављени смо у јако незгодну ситуацију, где желимо да направимо промену, желимо да утичемо на своју будућност, желимо да се наш глас чује. Сматрамо да имамо много тога да кажемо, али имамо и велики, оправдани страх, где не знамо да ли ће људи желети да нас чују. Данашња генерација размишља отвореније, упознати смо са неким проблемима са којима наши родитељи можда нису били, и мислим да нам је доста обмана и превара. Желимо да направимо револуцију али не знамо како, желимо много тога да урадимо али и даље се ништа не дешава каже нам средњошколац који је, такође, недавно постао пунолетан.
Велико питање је како покренути младе, мотивисати их да седну и проуче све кандидате и буду сто посто сигурни у своју одлуку. Сада кад су добили ПРАВО гласа, добили су и велику ОБАВЕЗУ, која подразумева да треба да се донесе исправна одлука за себе и своје вршњаке. Најважније је да ако изађу на гласање да буду сигурни коме дају свој глас. Ако неће да гласају, и то је право, али би требаоло да знају зашто неће. На крају. глас је њихово право и са њим могу да ураде оно што мисле да је исправно.

Плаше се злоупотребе
Једно од изненађења је и чињеница да наши саговорници нису желели да говоре именом и презименом. Како су нам објаснили, немају поверење у медије и не желе ни на који начин да буду злоупотребљени. Колико год их политика занимала или не, не сматрају је доминантном темом.
Катарина Срдановић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa