Инфо

11. август 2011.11. авг 2011.
РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА “ДА РАСТЕМО И УЧИМО ЗАЈЕДНО“

БОРАВАК ЗА ОБРАЗОВНУ ИНКЛУЗИЈУ РОМА

Пројекат “Да растемо и учимо заједно“ у оквиру програма ДИЛС коцељевачка општина реализује уз подршку Министарства просвете. Почело реновирање и опремање простора у Основној школи у Драгињу
У оквиру реализације пројекта из области образовне инклузије Рома у просторијама Основне школе у Драгињу почело је реновирање и опремање учионице за боравак ромске деце предприпремног предшколског узраста као и ученика нижих разреда. Партнери локалној самоуправи на спровођењу пројекта су ПУ “Полетарац“, коцељевачка Основна школа и НВО Центар за развој и демократију Рома Коцељеве.
- Тренутно се ради адаптација једне учионице за потребе продуженог боравка. Набављен је намештај за ту учионицу на основу средстава добијених пројектом. Та учионица већ четири године није била у функцији, јер због великог оштећења плафона није била безбедна. Овим ће се створити услови за продужени боравак 35 деце која ће се пријавити за боравак, а предност ће при пријему, у случају већег броја, имати деца из сиромашнијих породица- рекла је директор школе у Драгињу Драгана Ђурић.
Према њеним речима, деца ће у боравку имати бесплатну ужину и материјал за креативно стваралаштво, а време проведено у овој учионици користиће за израду домаћих задатака, физичке активности, јачање самопоуздања и социјализацију кроз игре и радионице.
Највећи број ромског становништва живи у Драгињу и Брдарици, а од укупног броја житеља ове општине Роми чине пет одсто. Један од највећих проблема који се јавља у пракси је прекидање школовања основаца и одлазак у иностранство. Због тога се веома често дешава да се деца налазе на евиденцији школе али је практично не похађају. Стога је међу неоцењеним ђацима највише оних који припадају ромској популацији.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa