Инфо

25. јун 2020.25. јун 2020.
У Очагама сунце раније свиће
ПОСЕТИЛИ СМО СЕЛО КРИВИХ ШОРОВА И ПРАВИХ ЉУДИ

У Очагама сунце раније свиће

Прича се да је село настало од клењачких колеба. Данас његови житељи живе у пространим и лепо уређеним кућама
Очаге су најмање мачванско село са 120 домаћинстава. Још на самом уласку у ову месну заједницу путник намерник одмах ће запазити кривудаве улице, а у пролеће раскошно зеленило, лепо уређене воћњаке и изузетно гостопримство домаћина.
А што су им улице криве, највећу кривицу сносе свиње. Старији житељи сведоче како су пре око једног века неки сељаци из суседног села Клења и околних, догонили на исхрану жиром свиње у овај шумовити крај. Куда су оне прошле, трасиран је пут за Очаге.
Први досељеник био је извесни Илија Лацковић из Клења, који се у Очаге настанио 1902. године. Потом су дошли Коларићи Славко и Матија 1906. Ова двојица имали су заједно око 300 хектара. Славко је умро 1912. године. Сахрањен је на сопственом имању. Тако наста омалено сеоско гробље. Временом 1908. године у Очаге се досељавају браћа Симеон и Милинко Јокић. Тако и ова фамилија у Очагама пушта “дубљи корен”.
Пољопривредници из Очага у шали веле да у њиховом селу “сунце раније свиће”, јер многи устају у “цик зоре” да би на време намирили стоку и обавили друге важне пољопривредне послове. Овде су некада биле клењачке колебе, а за протеклих неколико деценија од њих посташе велике лепе и функционалне куће.
Како се у Очагама живи данас, један од млађих житеља овог села, који је у њему остао да живи, а ради у Богатићу, каже: “Живот у Очагама је миран... Сви се знамо, као у једној улици у неком већем месту. Значајнијих дешавања и нема, али то обезбеђује спокојан и лагодан темпо живота у селу. Све што нам треба истина не можемо купити у овој једној продавници у селу, међутим за 15 минута аутомобилом се стиже до центра општине. Млади људи одлазе у велике градове као и у осталим селима у потрази за бољим животом. Они који се одлуче за живот у Очагама или се баве пољопривредом или су запослени у Богатићу или Шапцу, па на посао путују сваког дана, каже, власник приватне ветеринарске амбуланте Веселин Гатић из Очага.
У Очагама постоји четвороразредна основна школа, манастир, фудбалски клуб ...
Сточари овог села годишње утове више хиљада свиња, неколико стотина јунади и других пољопривредних производа.
Добре резултате остварују и у ратарској производњи, коју реализују на око 400 хектара.
Поменули смо да имају, између осталог најмлађи манастир у Србији (Манастир светог пророка Илије). Изграђен је пре двадесетак година, захваљујући доброчинитељству Илије Којића, сељака из Очага и његове супруге, који су Српској православној цркви завештали сав свој иметак. Ради се о 10 хектара земље и кући са плацем, на коме је изграђена црква, која је касније освештана у манастир.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa